Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Solberg: - Brannene gjør inntrykk

Statsminister Erna Solberg (H) sier det gjør inntrykk å oppleve to store branner på kort tid. – Kombinasjonen av brann, naturkrefter og sterk vind viser seg å være utrolig farlig, sier hun.

Store deler av området på Sørneshalvøya i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag er slukt av flammene i brannen som oppsto sent mandag kveld.

– Først og fremst går mine tanker til dem som er berørt av brannen i Nord-Trøndelag og som opplever en svært dramatisk situasjon. Heldigvis ser det så langt ikke ut som det er fare for liv og helse, men det er selvfølgelig en fortvilet situasjon for alle som har mistet hus og eiendelene sine. Det brenner fortsatt, og det er svært utfordrende og uavklart på grunn av den kraftige vinden og vanskelige arbeidsforhold for mannskapene, sier statsminister Erna Solberg.

– Gjør sterkt inntrykk

Hun forteller at det gjør stort inntrykk å oppleve to store branner på kort tid, og viser til katastrofebrannen i Lærdal tidligere i januar.

– Det gjør sterkt inntrykk. Denne sprengkraften som ligger i tørt vær, sterk vind og sterke naturkrefter, viser at vi er sårbare, sier hun.

Skadeomfanget på bygningsmassen i Flatanger er svært omfattende, og store deler av det 15 kvadratkilometer store området er utbrent. Strøm- og telefonnett er ute av drift.

Det er 33 fastboende personer i rundt 20 boenheter i brannområdet, som ligger på Sørneshalvøya, sørvest i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag fylke.

I tillegg er det 77 hytter og fritidsboliger. Det er også flere reiselivsanlegg, småbåthavn og kaianlegg i området.

Alle fastboende er evakuert og i sikkerhet, og ingen av fritidseiendommene var i bruk på det aktuelle tidspunktet, melder kommunen.

Tradisjon for å hjelpe

– Vi må planlegge beredskapen vår sånn at vi tar hensyn til at kombinasjonen brannfare og sterk vind kan gi katastrofale omfang.

Det viktigste nå er å få kontroll over brannen og brannslukkingen, sier statsministeren videre.

– Så er det kommunen sammen med fylkesmannen som må vurdere oppfølgingsarbeidet etter brannen. Det gjelder både kapasitet på boliger og gjenoppbygging. Så er det sånn at storsamfunnet har en solid tradisjon for å hjelpe når kommuner rammes av sånne store katastrofer, sier Solberg.