Jon Sandnes opplyser at BNL nå får tilbakemeldinger fra medlemsbedrifter hvor de opplyser at de vurderer å ty til oppsigelser da alternativet med permitteringer er blitt for dyrt eter at det ble innført nye regler på nyåret.

Mer pessimisme i byggenæringen

Dobbelt så mange bedriftsledere i byggenæringen er pessimistiske til fremtidsutsiktene foran 2014 enn de var foran fjoråret.

– Kombinasjonen av tregere boligsalg, redusert bygging av yrkesbygg og nye permitteringsregler som fordobler antall dager bedriften må betale, kan bli dramatisk for deler av byggebransjen, sier adm. direktør John Sandnes i Byggenæringens Landsforening (BNL) til Aftenposten.

BNL har gjennomført en spørreundersøkelse som involverte 1000 bedriftsledere. Her avdekkes det at 15 prosent er pessimistisk innstilt overfor det nye året. Dette representerer nær en dobling sammenlignet med situasjonen på samme tid i fjor.

Sandnes opplyser at BNL nå får tilbakemeldinger fra medlemsbedrifter hvor de opplyser at de vurderer å ty til oppsigelser da alternativet med permitteringer er blitt for dyrt eter at det ble innført nye regler på nyåret.

Sandnes påpeker at det er store forskjeller både geografisk og mellom markedssegmentene.

– Anleggsnæringen viser stor vekst, mens de som driver med produksjon inn mot byggenæringen som treforedlingsindustrien og vindusprodusenter er mest sårbare, kommenterer Sandnes overfor Aftenposten.

Ifølge NAVs ledighetstall for desember er bygg og anlegg en av bransjene som har opplevd størst økning i antall arbeidsledige med en økning på 12 prosent sammenlignet med desember i 2012.

Aftenposten melder at flere byggeprosjekter ble trukket fra markedet før jul. Videre er det blitt kjent i media at de største entreprenørene i Trondheim er nødt til å permittere 74 arbeidere som utgjør 10 prosent av arbeidsstyrken. En vindusfabrikk i Nordfjordeid har sendt permitteringsvarsel til 100 arbeidere. Og Block Watne sa før jul opp rundt to prosent av de ansatte.

Også sjefsøkonom Stein Reegård i LO uttrykker bekymring for økt risiko for oppsigelser fremover.

– Endringene i permitteringsreglene kan forsterke problemene bransjen har med stabilitet og kompetanse fordi det blir dyrere å holde på folk. Og det store innslaget av utenlandsk arbeidskraft har lenge vært en tilleggsbekymring for bransjen fordi det har redusert kompetansenivået og effektivitet, sier han til Aftenposten.

Forbundssekretær Steinar Krogstad mener som BNL at konsekvensene av nedgangstidene kan bli dramatiske.

– Mange firmaer vil i større grad ta i bruk oppsigelser. Antall fast ansatte vil gå ned, og det vil føre til en massiv dreining midlertidige ansatte og innleie fra bemanningsbyråer som vil undergrave de seriøse bedriftene som satser på kompetanseutvikling og lærlinger, sier han.