Riksadvokat Tor-Aksel Busch (fra høyre), politidirektør Odd Reidar Humlegård, direktør for Direktoratet for arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen og leder for Næringslivets sikkerhetsråd, Kristine Beitland holdt en pressekonferanse etter tirsdagens historiske samhandlingsmøte.

Går sammen for å rydde opp i næringen

Politiet, kontrolletatene og næringslivet møttes tirsdag for et historisk samarbeid som skal komme arbeidskriminaliteten i Norge til livs.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård åpnet tirsdag pressekonferansen etter det historisk første møtet hvor både politiet, Arbeidstilsynet og Skatteetaten og næringslivsrepresentanter fikk komme sammen mot den norske arbeidslivskriminaliteten.

Med seg på podiet hadde han riksadvokat Tor-Aksel Busch, direktør for Direktoratet for arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen og leder for Næringslivets sikkerhetsråd, Kristine Beitland.

– Dette har vært et historisk møte, sa politidirektøren innledningsvis.

Drar sammen

Tirsdagens møte i Kripos’s lokaler i Oslo er et initiativ fra politidirektoratets Samordningsorgan, som ble opprettet juni 2010. Samordningsorganets oppgave er å bidra til styrking av politiets innsats mot alvorlig kriminalitet, og da særlig organisert og grenseoverskridende kriminalitet.

Politidirektøren trakk frem blant annet bygg og anlegg som en av næringene hvor både myndighetene og næringslivet selv har mye å gjøre for å bekjempe organisert kriminalitet i næringen.

– Hvis det er noe vi vet om å bekjempe denne typen kriminalitet, er det at det er en utholdenhetsoppgave. Fremover må kontrolletatene forplikte seg til å jobbe tettere opp mot næringslivet, og tilsynene må også kunne forvente at politiet følger opp. Næringslivet sier selv at de må ta mer ansvar for å holde arbeidskriminaliteten nede, summerte Humlegård.

Vil statuere eksempler

Riksadvokat Tor-Aksel Busch var kanskje enda klarere i sin tale for å få ned arbeidslivskriminaliteten.

BNL-direktør Jon Sandnes håper og tror at det skal bli vanskeligere å drive kriminelt i bygg- og anleggsnæringen takket være myndighetenes nye satsing mot arbeidslivskriminalitet.

– Jeg har ingen tvil om at vi blir nødt til å prioritere denne typen kriminalitet høyere, og dette vil også komme frem i vårt prioriteringsrundskriv som sendes ut i februar. Vi trenger også noen større aksjoner for å slå ned på arbeidslivskriminaliteten, og forhåpentligvis vil dette ha en preventiv effekt.

Byggenæringen var det hyppigst brukte eksemplet under pressekonferansen, og BNL-direktør Jon Sandnes og bekymringene han presenterte, ble referert til flere ganger under konferansen.

Sandnes forteller overfor Byggeindustrien at han fikk inntrykk av at politiet i aller høyeste grad tar bransjeproblemene på alvor.

– Vi ble viet stor oppmerksomhet under møtet. Næringen er nødt til å rydde i eget hus, men vi trenger også hjelp til dette. Vi har allerede i stor grad en felles forståelse av utfordringene, og første oppgave blir å etablere et enhetlig felles trusselbilde.

Sandnes forteller at han har god grunn til å tro på aktiv handling fra både kontrolletatene og politiet inn mot næringen.

– Kontrolletatene vil helt sikkert avdekke kriminalitet i bransjen, og jeg håper at næringen, sammen med myndighetene kan sende en klar beskjed om hvordan vi ønsker å ha det.