Foto: Spenncon

Avinor legger miljølista høyt

Avinor er byggherre på Pir nord på Oslo Lufthavn, og stiller høye krav til sine leverandører. Spesielt når det gjelder miljødokumentasjon.

– Oslo Lufthavn er en krevende byggherre og har etablert en egen prosjektorganisasjon (OSL-T2) som ivaretar oppgaven som Byggherre. De stiller høye krav til kvalitet, punktlighet, fremdrift og miljø. Det krever at vi i Spenncon løfter oss et steg videre, noe vi ser er klart positivt. Lærdommen tar vi med oss inn i nye prosjekter, sier Gunnar Ola Haugaa, prosjektsjef ved Spenncons fabrikk på Hønefoss. Han har blant annet ansvaret for leveransen til utbyggingen av OSL.

Excellent

Utbyggingen på Gardermoen prosjekteres med den nest beste karakteren excellent i den internasjonale miljøstandarden Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM BE SPOKE). For hovedmaterialene i bygget, skal det leveres miljødeklarasjoner. I tillegg ønsker OSL-T2 at Spenncon leverer dokumentasjon for miljøutslippene for alle produkter som inngår i produksjonen av de prefabrikkerte betongelementene. Deriblant armering og konstruksjonsstål, som leveres av Spenncons underleverandører. Innhenting og utforming av miljødeklarasjoner fra underleverandørene er en tidskrevende oppgave ettersom det sjelden etterspørres.

– Vi ser at offentlige byggherrer ofte stiller strengere krav enn andre, men at resten av bransjen ofte kommer etter. De går i bresjen for utviklingen av nye standarder, til fordel for hele bransjen, sier Haugaa.

Å snakke samme språk

Kravet til dokumentasjon kommer ikke kun fra bygg prosjektert etter BREEAM. Mange andre aktører stiller miljøkrav til bygg, selv om de ikke tar i bruk BREEAM-sertifikatet. En av de største utfordringene er imidlertid standardisering.

– Det er en klar utfordring for bransjen at aktørene ikke nødvendigvis snakker det samme språket når det etterspørres miljødeklarasjoner. Der noen snakker om deklarasjon per tonn, snakker andre om kilo per kubikk, og der en aktør snakker om produktet rett ut av fabrikken, snakker andre om produktet i det ferdigstilte bygget. Vi må bli enige om hvor i livsløpet vi er og hvilke måleenheter vi bruker. I dag er det en mengde misforståelser i markedet, og det krever at man stiller mange kontrollspørsmål underveis, sier Steinar Røine, betongansvarlig i Spenncon.

Han påpeker samtidig at byggherrens ansatte har høy kunnskap om sertifisering og miljø.

–Jeg har tidligere opplevd at kunder kan for lite om sertifisering og miljøregnskap til å være gode bestillere og oppdragsgivere, men de ansatte i OSL-T2 vet hva de snakker om. Vi har fått en god dialog med de fordi de er svært profesjonelle og dyktige, sier Røine.