Sofie Mellegård i SINTEF Byggforsk på Input 14. Foto: Christian AarhusFoto: Øyvind BerlidFoto: Øyvind BerlidFoto: Øyvind BerlidFoto: Øyvind BerlidFoto: Øyvind BerlidFoto: Øyvind BerlidFoto: Øyvind BerlidFoto: Øyvind BerlidFoto: Øyvind Berlid

Ropte råte-varsku på Input 14

Sofie Mellegård fra SINTEF Byggforsk malte et dystert bilde for hvordan klimaforandringene vil påvirke norske bygninger de neste årene.

Forskeren viste til nye målinger som viser hvordan klimaet vil bli villere og våtere i årene fremover, og hvordan det vil påvirke den norske bygningsmassen.

- Økning i antall bygninger hvor det er potensiell fare for råteskader er mest dramatisk, sa hun til de rundt 100 deltagerne på Norsk Byggtjenestes Input 14-konferanse.

Med økt temperatur og økt fuktighet som følge av mer regn, så viser studien at 2,4 millioner bygninger(av 4 millioner totalt) i 2100 vil ha høy risiko for råteskader. Det vil si en firedobling fra dagens nivå.

Hun forteller at dette problemet vil vokse mest i områder nær kystsonene, men dette er som kjent der befolkningstettheten er desidert størst her til lands.

Mellegårds innlegg var bare ett av mange spennende innlegg under Input 14-konferansen på Felix konferansesenter i Oslo.

Årets Input-konferanse hadde de nye byggereglene som et bakteppe, og hvordan en grønnere, smartere og ryddigere byggenæring kan møte de utfordringene det skaper.

- Norsk byggenæring må unngå å havne i lavprisfella, der det eneste som gjelder er å jobbe kjapt og billig. For å klare dette må vi synliggjøre fordelene som ligger i å jobbe grønt, smart og ryddig, sa Norsk Byggtjeneste-direktør Halvard Gavelstad sa han åpnet konferansen.