Lærdal 20140123. FOTOPOOL Kongeparet møter fylkesordfører og beredskapsledelse under sitt besøk i Lærdal torsdag. Her hilser kongen på Trygve Skjerdal fra Røde Kors.. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Kongen fikk høre om redningsarbeidet i Lærdal

Lærdalsøyri (NTB): – Ingen liv gikk tapt, og det er rett og slett et mirakel, sa Lærdal-ordføreren da han ønsket kongeparet velkommen til det brannrammede stedet.

Kongeparet innledet besøket torsdag med en samling på Villakssenteret.

– Det er litt kaldt her, for vi har ikke hatt så god strømforsyning som vi pleier, forklarte ordfører Jan Geir Solheim (Sp) på begynnelsen av arrangementet.

Mange ofre

– Storbrannen har veldig mange ofre, og den har skapt utfordringer for det lille samfunnet vi har. Vi har taklet alt sammen på en måte som det står respekt av, sa ordføreren i en tale til kong Harald og dronning Sonja.

– Alle gjorde noe, og ingen sto og så på, sa han om redningsarbeidet.

Ordføreren møtte ikke kongeparet med blomster, men med en bokgave – «Lærdal sett ovanfrå – verdas vakraste flyreise».

– Det er Lærdal sett ovenfra. Da var det fint og rent, og sånn skal det bli igjen, sa ordfører Solheim.

Politiet raskt på stedet

Lensmann Magne Knudsen forklarte kongeparet hvordan redningsmannskapene arbeidet da brannmeldingen kom. Første politimann – som bor i Årdal og hadde fri – var på stedet klokka 23.11 lørdag kveld. Innen midnatt hadde politiet sju folk på stedet.

Ved Lærdalsøyri skole fikk kongeparet møte rektor Ivar Fykse og flere av elevene. En smilende konge lyttet til hva elevene hadde å fortelle.

Besøkte innbyggere

Kong Harald og dronning Sonja fikk også se selve brannområdet, der en rekke hus ble flammenes rov. Brannsjef Gaute Johnsgaard orienterte om arbeidet.

Kongeparet fikk også møte en familie som nærmest ved et under har hjemmet sitt i behold. Huset ligger midt blant andre hus som er blant de til sammen 40 totalskadde bygningene.

Under besøket i Lærdal treffer kongen og dronningen også folk ved det lokale sykehuset der flere hundre personer ble undersøkt for røykskader. (©NTB)