Nestunnelen åpner igjen, etter nesten tre år ut av drift. Arkivfoto

Renovert E16-tunnel åpner igjen

Nestunnelen på E16 i Buskerud-kommunen Hole åpnes igjen, etter å ha stått stengt i nesten tre år.

Det melder Asker og Bærums Budstikke på sine nettsider torsdag.

Det siste som gjenstår, skriver avisen, er en redningsøvelse med alle blålysetatene. Denne skal avholdes 28. januar. Deretter må papirene sendes over til Vegdirektoratet for å få tunnelen sikkerhetsgodkjent.

– Når vi får alle godkjenningene vi trenger, åpner vi tunnelen samme natt, opplyser Tore Braaten, prosjektleder i Statens Vegvesen overfor Budstikka.no.

– Det kommer ingen og klipper snor. Det er en del sperringer som må fjernes, så derfor legger vi åpningen til natten når det er lite trafikk.

Stengt etter ras

I dagene frem mot redningsøvelsen får Ringerike og Asker og Bærum brannvesen opplæring i nødstyring av E16-tunnelen. I hver ende av tunnelen finner man nødstyreskap, slik at man kan styre teknikken fra utsiden.

Åpningen av tunnelen har blitt utsatt flere ganger. Da tunnelen fra 1988 ble stengt i 2011, etter et ras fra taket, hadde den vært trafikkert i 23 år. Mellom hvert 20. og 25. år bør en slik tunnel rehabiliteres, opplyser Braaten.

Rehabiliteringen var planlagt å starte i 2013, og det var også da Nasjonal transportplan hadde satt av 3 millioner i sitt handlingsprogram til å starte prosjektet. Da det falt sprøytebetong fra taket i 2011, ble det tatt en vurdering, og rehabiliteringen av tunnelen ble fremskyndet.

Forsinkelser

mai 2011 besluttet Samferdselsdepartementet full rehabilitering. I første omgang var målet å åpne tunnelen igjen til jul 2012.

– Ingenting var klart da vi stengte tunnelen i 2011, forteller Braaten.

– Vi gikk inn i et allerede mettet marked, og det var problematisk å få tak i rådgivende ingeniører som kunne prosjektere rehabiliteringsarbeidet, i tillegg til at all annen kapasitet også var begrenset. Dette medførte en del forsinkelse.

I tillegg ble en sjelden billeart oppdaget i området, hvilket medførte ytterligere forsinkelser.

– Klok av skade vil vi ikke sette noen fast dato på åpningen. Vi åpner så snart tunnelen er klar og vi har de nødvendige sikkerhetsgodkjenningene, sier Braaten.

Les mer om Nestunnelen på Vegvesen.no.