Brøttum barne- og ungdomsskole

Prosjektleder Steinar Bjørnstad, NCC.

Med ferdigstillelsen av nybygget til Brøttum barne- og ungdomsskole, er Ringsaker kommune vel i havn med ett av sine største utbyggingsprosjekter i historien. Med på kjøpet har byggherren fått et bygg med gode energiegenskaper.

Fakta

Prosjekttype: Barne- og ungdomsskole med flerbrukshall

Byggherre: Ringsaker kommune

Bruttoareal: 4.800 kvm nybygg, 2.700 kvm rehabilitering

Totalentreprenør:
NCC Construction

Kontraktssum inkl mva: 173 millioner kroner (ca 35 mill rehab)

Arkitekt forprosjekt:
Sjåtil & Fornæss

Arkitekt detaljprosjekt og interiørarkitekt: Tegra Byggprosjektering

Byggeledelse:
Svendby Bygg Consult

Rådgivere: RIB: Bracon l RIE: Norconsult l RIV: Aalerud l RIBR: Norsk Brannvernforening

Underentreprenør/leverandører: Grunnarbeid: Maskinanlegg l VVS, el, rør og automasjon og koordinering tekn. fag: Caverion l Sprinkler: Aqua-Tech l ITB Automatikk: Normatic l Mur og flis: Mestermur l Prefab betong og stål: Contiga l Blikkenslager: Gunnar Jensen l Taktekking: Icopal Tak l Maling og belegg: Ragnvald Moe l Sportsgulv og utstyr flerbrukshall: Egas l Himlinger og systemvegger: Tøftum Innredning l Solskjerming: Primasol l Brann-
tetting: Firesafe l Fuging: Øyan og Schie l Lås og beslag: Lås og sikring l Kjøkken: Norema l Aludører og vindusfelt: Sagstuen l Heis: Kone l Vinduer: Norgesvindu Bjørlo l Inn-
vendige dører: AT tre l Branngardin: Haby

Prosjektet har definitivt hatt en lang og kronglete forhistorie før Ringsaker kommune endelig ga klarsignal for prosjektet innenfor sine kostnads-
rammer. I mai 2012 signerte NCC Construction en total-
entreprise med Ringsaker kommune på 173 millioner kroner inkl. mva.

– NCC hadde da vært med i prosessen over flere år og hadde tidligere deltatt i en anbudskonkurranse som ble forkastet. Etter en ny runde med påfølgende forhand-
linger var det vi som trakk det lengste strået ut fra gjennomføringsmodell og pris, sier prosjektleder Steinar Bjørnstad i NCC.

Prosjektet består i tillegg til nybygg av ny barneskole og flerbrukshall også av rehabilitering av ungdoms-
skolen, som starter denne vinteren. Totalprosjektet som også innebær rivning av et administrasjonsbygg og opparbeidelse av utearealer skal være ferdigstilt i august 2014.

Nybygget inklusiv flerbruks-
hall utgjør ca. 4.800 kvm. Ca. 2.700 kvm bygningsmasse skal rehabiliteres i trinn 2 av prosjektet.

Ny modell
Prosjektleder Bjørnstad forteller om en ny modell der kommunen selv ikke har vært med i selve prosjekteringen av bygget. I stedet har kommunen blitt informert i egne møter.

– Byggherren har hatt en egen styringsgruppe med sine egne konsulenter og modellen har gitt kommunen en mulighet til å få flere hoder til å tenke gjennom prosessen. For oss har det selvsagt medført dobbel møtevirksomhet, men byggherren har selv ønsket denne modellen og det er forståelig i og med at de investerer mye penger i prosjektet og ønsker et godt resultat, sier prosjektlederen. Han framholder at det gjennom hele bygge-
perioden har vært et godt samarbeid både med Ringsaker kommune, ledelsen ved Brøttum skole og ikke minst nærmiljøet.

– Brøttum er et lite og tett samfunn. Utbyggingen berører alle som bor her, vi har derfor hatt tett oppfølging og gjennomført flere informasjonsmøter for innbyggerne, forteller han.

Tegnet i 3D
Bjørnstad opplyser om en relativt ukomplisert prosjekteringsfase.

– Det meste er gjennomført på tradisjonell måte og bygget ble prosjektert etter hvert som det skred fram. En del konstruksjons-
messige løsninger ble også tatt underveis i prosessen, sier han.

Bygget er tegnet 3D i Revit. Det har bidratt til god kvalitetssikring og har gitt utstrakte muligheter til å se bygget fra mange vinkler i prosjekteringsfasen.

– Det har vært en fordel i om med at dette er et bygg med mange kriker og kroker, sier Bjørnstad.

Bygg i bratt terreng
På Brøttum er det bratt og selv om grunnforholdene på tomta er gunstige og det meste av bygget står på fjell, har det vært en utfordring å tilpasse bygget i terrenget i forhold til krav til universell utforming. Bygningsmassen trapper seg opp i terrenget som en terrasse med flerbrukshallen nederst og skolebygget øverst i en vinkel. Selve skolebygningen er tilknyttet flerbrukshallen med et mellombygg. Opp til hovedetasjen er all betong plasstøpt, mens det over andre etasje er brukt prefab betongelementer fra Contiga. Bærekonstruksjonene i bygget er stål og hulldekker.

Solid tetthetsmåling
I fasaden er det brukt en stålkledningsplate utenpå en bindingsverksvegg. Med bruk av 25 centimeter isolasjon i veggkonstruksjonen, havner nybygget godt under kravene i forhold til isolasjonsverdi.

– Glava har vært svært aktive i dette prosjektet og har vært flinke til å veilede. Vi benyttet termofotografering når vindsperra, isolasjon og diffusjonssperra var på plass. Tetthetsmålingen for bygget var nede på 0,44 i U-verdi. Det er vi svært godt fornøyd med når kravet er 1,5, sier prosjektlederen. Han legger til at alle vinduskarmer er fuget både inne og ute og at det er brukt mansjetter på alle gjennomføringer.

– Det har vært et sterkt fokus på tetthet og dette arbeidet er også brukt i opplæringsøyemed i egen organisasjon. Byggherren har fått et sluttprodukt som i tetthet ligger godt under kravet for TEK 10, sier han. Det betyr sparte energikostnader for kommunen.

Første storprosjekt med Leca Lock
Prosjektet er også det første store prosjektet som fikk mulighet til å teste den nye blokken fra Weber, Leca Lock. I dusj og garde-
roben tilknyttet flerbrukshallen var det opprinnelig planlagt bindingsverksvegg.

– Weber ønsket å bruke dette prosjektet som en demonstrasjon og vi har hatt et veldig godt samarbeid med dem. Erfaringen med bruk av det nye blokksystemet er veldig bra. Det går raskere i og med at man gjør alt i en operasjon pluss at det garantert blir et bedre resultat i et våtrom, forklarer Bjørnstad. Totalt ble det murt 1000 kvadratmeter vegg med Leca Lock.

«High tech-skole»
Nye Brøttum skole blir trolig ett av de mest teknisk avanserte skolebyggene i Norge i grunnskolesystemet. Her blir det lagt opp til digitale undervisningsmuligheter og skolen har et avansert styringssystem.

Caverion har gjennomført alle de tekniske fagene i prosjektet som innebærer VVS, elektro, ventilasjon og automasjon.

I tilknytning til det nye skoleanlegget er det etablert en brønnpark med 20 borehull med uttak av energi. Også kommunens pleiehjem som ligger vegg i vegg er tilknyttet den nye energisentralen.

– Ned til minus 10 grader vil dette anlegget forsyne begge enhetene med varme og anlegget vil levere kjøling til pleie-
hjemmet om sommeren. Varmepumpene har kapasitet ned til minus 20 grader, blir det kaldere slår et gassanlegg inn som spisslast, forklarer Bjørnstad.

Både lys, ventilasjons og persienner blir styrt automatisk behovsstyrt av et KNX-system. Lys og ventilasjon styres av bevegelsesfølere.

Helheten kommer fram etter rivning
Det er ingen tvil om at det har vært en arkitektonisk utfordring å tilpasse det nye skolebygget i terrenget og i forhold til eksi-
sterende skolebygg. Likevel er det gjort flotte grep for å gi liv til den nye skolebygningen. En del av fasaden ved hovedinngangen er utsmykket med et kunstverk laget av kunstneren Cathrine Kullberg fra Oslo. Valget av kunsten ble gjort etter en konkur-
ranse. Kunstverket er laget på printet glass fra Modum Glass-
industri. De ulike delene av selve skolebygget har også fått sin fargekode som går igjen i inngangsparti, gang og klasserom. Innvendig i skolen er det en flott harmoni mellom fargerike vegger, hvitmalt panel og lys teglstein.

– Helehelten i den nye bygningsmassen vil vi få skikkelig fram når administrasjonsbygget er revet og vi får opparbeidet utearealene, mener Bjørnstad.

Prosjektlederen sier at NCC har nådd målene entreprenøren satte seg.

– Vi er veldig godt fornøyd med jobben og vi har klart å ligge foran fremdriftsplanen hel veien. Blant annet ble flerbrukshallen overlevert i oktober to måneder før tiden. Alle underentrepre-
nører og leverandører har gjort en flott jobb og levert som forventet. Slike jobber tar vi gjerne flere av, avslutter prosjekt-
lederen.



Flere prosjekter