NAV skjerper inn permitteringspraksisen. Det rammer byggenæringen i enkelte deler av landet hardt.

Ny permitteringspraksis kan velte bedrifter

NAV skjerper inn praksisen for bedrifter som må permittere ansatte. Det kan føre til oppsigelser i byggenæringen.

Gd.no skriver at mange bedrifter i Nord-Gudbrandsdal har fått avslag på sine permitteringsvarsler fordi dokumentasjonen ikke er god nok.

NAVs regelverk er ikke endret, men praksisen har blitt strengere. Nå må det betydelig dokumentasjon til fra bedriftene for å begrunne hvorfor de må permittere ansatte.

Frykter oppsigelser

For Lesja Bulldoserlag kan det ende med oppsigelser.

– Hvis de tror at vi parkerer maskiner til flere hundre tusen kroner og sender ansatte hjem for moro skyld, får de tro om igjen, tordner daglig leder Svein Nilsplass til gd.no.

Han har gjort som tidligere år; når han ser at oppdragsmengden går ned i vinterhalvåret, sender han ut permitteringsvarsel. Før har det gått greit. Nå ble det bråstopp.

– De ansatte fikk brev fra NAV om at bedriften ikke har gjort nok for å skaffe arbeid, sier Nilsplass til gd.no. Han vedgår at han selv må ta en del av skylda for ikke å ha begrunnet godt nok. Likevel kan dette få store konsekvenser i hele landet, mener han.

– Alternativet er å si opp folk eller ansette de på sesongkontrakter fra april til november. Men du får ikke boliglån med sesongkontrakt. I verste fall ender vi opp med sesongarbeidere fra Øst-Europa vi også. Ikke at det er så ille altså, men vi har hatt som prinsipp i Lesja Bulldoserlag å ansette lokale folk, og gjerne unge som er i etableringsfasen. Det er jo dem vi skriker etter når vi tar på oss politikerhatten, sier Nilsplass til gd.no.

Han er selv er politiker i Lesja for Ap.

Tærer på marginene mens klagen behandles

Nå har han levert bedre dokumentasjon til NAV.

– Jeg har lagt ved markedssituasjonen i norddalen, lista opp tiltak for å skaffe arbeid og grunngitt med at vi mistet to kontrakter på kort varsel. For 14 dager siden så det rosenrødt ut, men så skjer det brått og brutalt. Så får vi se om det er gode nok argumenter. Enn så lenge må vi lønne ansatte uten at de produserer noe. Det tærer på marginene våre, sier han til gd.no.

Praksisending opp for Høyesterett?

Fra NAV sentralt heter det at permitteringer som skyldes endringer i rammebetingelsene som arbeidsgiver måtte regne med og kunne planlegge bemanningen etter, vil føre til avslag på søknad om dagpenger.

Ifølge gd.no prøver nå LO ut NAVs praksisendring for Høyesterett og får støtte av både NHO og Norsk Industri.