Illustrasjonsfoto

Advarer mot frostskader på sprinkleranlegg

Opplysningskontoret for automatiske slokkeanlegg (OFAS) går ut og advarer mot frost- og lekkasjeutsatte sprinkleranlegg i kulden.

Med vinter og kulde øker risikoen for frostskader på vannrør. I tillegg til vannskader kan frostsprengte rørsystem gi omfattende skader på sprinkleranlegg, slik at disse ikke vil fungere ved branntilløp.

Frostskader på sprinkleranlegg skjer ved at vann i rørsystemet fryser til is. Når vannet fryser, skjer en økning av volumet på omtrent 10 prosent. De fleste komponenter som benyttes i sprinkler, vil ikke tåle en slik påkjenning, og sprekker som følge av isdannelsen. Lekkasjen oppstår normalt først når isen smelter.

Uheldig plassering hovedårsak

– Frostsprengning skjer i få, korte perioder høst og vinter, og kan for sprinkleranlegg unngås ved å ta noen enkle grep, advarer Arild Juell-Andersen, leder for Opplysningskontoret for automatiske slokkeanlegg (OFAS) i en pressemelding mandag.

Arild Juell-Andersen, leder for Opplysningskontoret for automatiske slokkeanlegg. Foto: OFAS

Han peker på at frost i vannrør vanligvis skyldes at rørene er uheldig plassert i bygningen. Det kan for eksempel være i kryprom og andre uoppvarmede rom. Det kan være nært kuldebroer, i svakt isolerte konstruksjoner mot det fri eller på steder med kald trekk.

Mange frostskader inntreffer også der bygninger ikke er i bruk.

Rør til sprinkleranlegg er spesielt utsatte på to måter:

Vannet er alltid stillestående, og man får ingen indikasjon på frost før frostpluggene tiner, og lekkasjen og vannskaden er et faktum.

I de fleste andre tilfeller vil frost kunne oppdages ved at vann ikke lenger er tilgjengelig nedstrøms frostpluggen mens frostpluggen fortsatt er på plass.

Flere måter å unngå skade

– Det er flere måter å beskytte sprinkleranlegg mot frost. De tre mest brukte er tørranlegg (luftfylt anlegg), frostvæske og varmekabler, opplyser Juell-Andersen.

For anlegg beskyttet med frostvæske, må frostvæskeblandingen ha frysepunkt lavere enn minimumstemperaturen i det aktuelle området. For sprinkleranlegg i kjøle- og fryselager er det krav til måling av frostvæske hvert kvartal. Ellers er det krav til måling en gang i året.

Juell-Andersen peker ellers på at det for varmekabelsystemer for frostsikring av sprinkler gjelder betydelig strengere driftssikkerhetskrav enn ved annen bruk av varmekabler. Kravene finnes i Norsk Standard, NS-EN 12 845.

OFAS-lederen har følgende generelle råd for å unngå vannskader som følge av frost:

  • Unngå kald trekk på rør under lufteventiler, vinduer eller utette vegger.
  • Pass på at innetemperaturen holdes høyt nok til at anlegget alltid er frostfritt.
  • Vær oppmerksom på plassering av rør i kalde kryprom, yttervegg, gulv og tak.
  • Sørg for ettersyn når man er bortreist.

For virksomheter bør driftsinstruksen for bygg omfatte følgende sesongtiltak:

  • Stenge lufteventiler og vinduer.
  • Kontrollere og regulere oppvarmingen.
  • Kontrollere at varmekabler og termostater virker.
  • Måle frostvæske.