<p>100 borettslag er beskrevet og illustrert i den nye OBOS-boken som ble sluppet mandag. Se noen bilder fra boken her. Alle foto: Ivan Brodey<br></p>

100 OBOS-borettslag i ny bok (Se bildeserie)

100 borettslag gjennom en mannsalder er omtalt og avbildet i boken «OBOS - 100 borettslag 1929-2013».

– Aldri tidligere er Oslos boligutvikling fra mellomkrigstiden og fram til i dag dokumentert på en så tilgjengelig og visuelt innbydende måte, skriver Forlaget Press i en pressemelding.

Mandag ble den over 400 sider lange boken lansert på Litteraturhuset i Oslo.

Borettslagsboken er rikt illustrert, med fotografier av Ivan Brodey, og skrevet av kunsthistoriker og stipendiat ved Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo Anne-Kristine Kronborg.

I tillegg til Brodeys arkitekturfotografier, inneholder boken gamle arkivfoto, tegninger, prospekter og presseklipp.

Oslo bygges

«OBOS – 100 borettslag» er en fortelling om hvordan det moderne Oslo ble til og om hvordan det urbane hverdagslivet fikk en ny form. Det er fortelling om arkitekter og arkitektur, om politikk, husbank og boligsamvirke, og om byggingen av velferdsstaten.

De 100 borettslagene viser mangfoldet i det OBOS har bygd; høyblokker og eneboliger, sentrum og drabantby, små og store leiligheter, små og store borettslag. Alle boligtyper er representert, alle tidsepoker og alle kanter av byen. I tillegg er noen utvalgte borettslag fra andre byer tatt med.

De store linjene

Borettslagene er presentert som egne prosjekter; som fysiske, konkrete, bygde miljøer. Samtidig er de satt inn en større sammenheng. Historien om de 100 er også historien om skiftende konjunkturer, politiske veivalg, høytflyvende teorier og jordnær pragmatisme. Hvordan skal den moderne storbyfamilien bo? Hvilke krav og behov er det som må tilfredsstilles? Hvilke boligtyper er best? Hva vil folk ha? Hva skal til for at folk trives? Er det i det hele tatt mulig å bygge et godt bomiljø?

Boken skal ikke gi noen svar på disse spørsmålene, men dokumenterer boliger og oppvekststeder som har utgjort rammene omkring livene til hundretusener av Oslo-borgere.