Foto: Arne Veum / NTB scanpix

Kripos-topp: Brann er det vanskeligste å etterforske

Etterforskerne i Lærdal står trolig overfor en svært krevende og langvarig jobb før de kan fastslå hvorfor og hvordan katastrofebrannen startet.

– Branner er noe av det vanskeligste politiet kan etterforske, sier seksjonssjef Håvard Arntzen i Kripos til NTB. Han uttaler seg på generelt grunnlag.

Mandag startet det omfattende arbeidet med å gjennomgå vitneopplysninger, tekniske spor og andre observasjoner som det første leddet i etterforskningen av brannen i Lærdalsøyri. Det lokale politiet har bedt om både teknisk og taktisk etterforskningsbistand fra Kripos. I første omgang sender Kripos fire personer til Lærdalsøyri– to taktiske etterforskere, en brannetterforsker og en elektroingeniør.

– Nå er det oppstart av etterforskningen som står øverst på dagsordenen, sier operasjonsleder Inge Værøy idet lokalsamfunnet i Lærdalsøyri tar fatt på den første uka etter brannen som i helga la store deler av det i ruiner.

Omfattende og stedvis totale ødeleggelser kom for dagen i dagslyset mandag.

Krevende etterforskning

Politiet har så langt ingen formening om hvordan eller hvorfor brannen i Lærdalsøyri startet. Etterforskningen kan bli svært krevende og vanskelig. Kanskje blir etterforskerne tvunget til å gi seg uten å ha fått brakt full klarhet i hva som skjedde da brannen brøt ut natt til søndag.

Det først de mandag begynte med, var å samle inn og systematisere så mye relevant informasjon som mulig, blant annet fra vitneopplysninger og observasjoner fra brannvesenet, men også om eventuelle strømfeil og vind- og værforhold da brannen brøt ut. Først når denne jobben er gjort, reiser politifolkene ut på skadestedet, ifølge Arntzen.

Der venter det et omfangsrikt og møysommelig teknisk etterforskningsarbeid, som innebærer først å rydde unna store irrelevante gjenstander og sakte arbeide seg nedover til de minste bestanddelene av et skadested.

– Vår oppgave er å finne ut hvor brannen startet og hva som forårsaket den, sier Arntzen.

Desto mer nedbrent skadestedet er, dess vanskeligere er det å kunne fastslå brannårsaken.

23 hus nedbrent

Søndag ettermiddag hadde 23 bygninger brent ned til grunnen, 16 av dem bolighus i tettstedet. Politiet betegner det nærmest som et under at ingen menneskeliv gikk tapt.

Utfordringen med slike relativt store skadesteder, hvor en rekke hus har brent ned til grunnen, er at det kan være flere arnesteder hvis brannen er påsatt, ifølge Arntzen. I vestlandsbygda derimot ser brannen ut til å ha startet i ett spesifikt hus, for så å spre seg videre til de andre bygningene.

Kripos' bidrag kan bli redusert eller økt, helt avhengig av de løpende behovene lokalt, ifølge seniorrådgiver Ida Dahl Nilssen i Kripos.

Parallelt med nitide, tekniske undersøkelser i brannruinene skal politiet nå avhøre vitner og jobbe med andre spor for å forsøke å ta rede på hva som var brannårsaken.

Mandag formiddag var det ventet at etterforskningen ville komme i gang med full styrke i løpet av ettermiddagen.