Statsminister Erna Solberg ankommer sykehuset i Lærdal mandag morgen og blir møtt av ordfører Jan Geir Solheim. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

- Det varmer at hele landet bryr seg

Statsminister Erna Solberg (H) møtte mandag lærdølinger som er preget av brannens herjinger, men som samtidig stiller opp for å hjelpe hverandre

Solberg var på besøk i bygda under ett døgn etter at brannvesenet fikk kontroll over ilden som slukte 34 hus.

Både skolen og barnehagen i Lærdalsøyri er stengt mandag, men Solberg traff barnehagebarn og ansatte som var samlet i et forsamlingshus.

– Det varmer veldig. Ikke bare at hun er her, men at hele landet bryr seg, sier barnehagestyrer Heidi Austrheim til NTB.

Redde og nysgjerrige

Hun forteller at barna har ulike reaksjoner på det som er skjedd.

– Noen er redde og mange er nysgjerrige på hvilke hus som er brent ned, sier barnehagestyreren.

Solberg startet besøket sitt på Lærdal sjukehus, hvor hun traff skadde og møtte kriseledelsen.

Senere var hun også på befaring i området som er evakuert. I tillegg til de som er ødelagt av selve brannen, er mange hus ubeboelig på grunn av vannskader fra slukningsarbeidet.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) er også med på besøket.

Solberg lover at staten og regjeringen vil bidra økonomisk til gjenoppbyggingen av Lærdalsøyri, men vil ikke være konkret allerede nå om hvilke størrelser det er snakk om. Hun ber kommunen kartlegge behov og koordinere en tilbakemelding om dette gjennom fylkesmannen.

Tilbyr husrom og klær

Ordfører i Lærdal, Jan Geir Solheim, tok imot Solberg mandag morgen og sier det er viktig for bygda å bli sett.

Samtidig beskriver han hvordan mange lærdøler har stilt opp for å hjelpe sambygdingene sine.

– Det er mange som tilbyr husrom og lagerplass til dem som er rammet. Mange har kommet med klær som de evakuerte kan få, og det er både lokale og folk fra nabokommunene som kommer med hjelp, sier Solheim til NTB.

Han fortalte mandag morgen at det fortsatt ikke er trygt å ferdes i sentrum på grunn av løse gjenstander som kan bli tatt av vinden.

– Vi har fortsatt ikke full oversikt over skadene. Flere av husene som ikke har brent ned, kan ha store vann- og røykskader som gjør dem ubeboelige, sier Solheim videre.

Han forteller at det ser ut til at folk kan komme inn i området som fortsatt er evakuert i løpet av dagen, men det er det politiet som bestemmer.

16 av husene som brant ned er bolighus. 400 husstander mangler fortsatt strøm, men mobildekningen er delvis tilbake og det er satt opp gratis trådløst nett i Lærdal.

Takker for innsatsen

Statsministeren sier voldsomt mange bidro til å begrense skadeomfanget og hjelpe dem som ble rammet.

– Det er viktig for meg å takke alle de som gjorde en innsats for at brannkatastrofen ikke ble en menneskelig katastrofe, ved tap av menneskeliv. Brannen hadde en eksplosjonsartet utvikling, sier hun.

– Denne katastrofen har fått Norge til å vise seg fra sin beste side. Alle trår til når det trengs, sier hun.

Statsministeren sier det er viktig å ivareta alle som er berørt.

– Noen familier har mistet alt de eier, mens andre først og fremst har lidd et stort følelsesmessig tap. Det er mange som vil trenge hjelp en god stund framover for å bearbeide disse opplevelsene. Derfor er viktig at vi fortsatt trekker veksler på de ressursene nabokommunene har stilt til rådighet, for eksempel når det gjelder samtaler, sier hun.