Byggebransjen går en tøff vår i møte i Trondheim, mener regionens største bransjeaktører.

Trondheim: - Én av ti bygningsarbeidere må permitteres

Fellesforbundet-leder i Trondheim, Roar Aas, advarer mot tunge tider i Trøndelag.

Det melder Adresseavisen på sine nettsider mandag.

– Situasjonen ser verre ut enn på flere år, sier leder for Fellesforbundet i Trondheim, Roar Aas til avisen.

– I løpet av et par måneder ser det ut som om de største entreprenørene i Trondheim blir nødt til å permittere 75 arbeidere. Det er over ti prosent av arbeidsstyrken deres, sier han.

I forrige uke var de tillitsvalgte for byens største entreprenører, Skanska, Veidekke, HENT, Reinertsen, Teknobygg Anlegg, NCC, Aasen Bygg, Betonmast Team-Bygg og Betonmast Primahus samlet for å diskutere situasjonen i bransjen.

Med unntak av HENT og Skanska, har alle entreprenørene meldt fra om at det kan komme permitteringer i løpet av de neste par månedene.

– Det er mange i bransjen som er redde for å bli oppsagte nå. NCC har ikke hatt permitteringer på mange år, men nå ser det ut til at det kommer. Spørsmålet er om entreprenørene nøyer seg med permitteringer, sier Martin Sommervold, distriktstillitsvalgt i NCC, til adressa.no.

Skanska og HENThar foreløpig ikke meldt fra om at permitteringer er aktuelt. Tillitsvalgt i Hent, Rune Loholt, utelukker imidlertid ikke at Hent også kan bli nødt til å permittere.

– Det ser mer usikkert ut på våren. Da vet vi ikke hva som skjer, sier Loholt.

Også i Betonmast Primahus er usikkerheten stor. Der er mange arbeidere allerede på utlån til andre entreprenører. Entreprenøren er avhengig av nye oppdrag i løpet av kort tid for å holde folk i arbeid.

– Vi er bekymret for 40 ansatte som vi ikke har jobb til i vår, sier Stian Flobergseter, hovedtillitsvalgt hos Betonmast Primahus.

Veidekke har allerede over 20 arbeidere permittert, og forventer at det blir flere i løpet av våren, heter det i artikkelen. Hovedtillitsvalgt i Veidekke, Knut Inge Opheim, sier at situasjonen er annerledes enn den har vært før.

Samtidig som bransjen går inn i en usikker tid med tanke på byggeprosjektene, har regjeringen økt antallet dager bedriftene må betale permitteringspenger fra 10 til 20 dager. Det gjør at kostnaden med å permittere har steget betraktelig.

Les artikkelen på Adressa.no her.