Høyres leder og statsminister Erna Solberg blir intervjuet om situasjonen i Lærdal etter talen på Høyre sin årlige felleskonferanse for sentralstyret, stortingsgruppen, regjeringsapparatet og ansatte i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Regjeringen vil bidra til gjenoppbyggingen i Lærdal

Regjeringen vil bidra økonomisk til gjenoppbyggingen av Lærdalsøyri etter brannen som raste i tettstedet på Vestlandet natt til søndag.

– Vi har en god tradisjon i Norge om at når et lokalsamfunn rammes på denne måten, så stiller vi også opp med den hjelpen de trenger for gjenoppbyggingen. Mange hus er forsikret, men det er mye infrastruktur som også blir berørt av en så katastrofal brann. Det trenger også kommunen hjelp til, sa statsminister Erna Solberg (H) til NRK søndag kveld.

Statsministeren sa at hun trodde hele Norge føler med innbyggerne på stedet i den tragedien de opplever nå.

– Brann er forferdelig. Du mister så mye, men heldigvis har vi ikke fått noen rapporter om at det er omkomne. Det er også mange å takke. Dette hadde ikke gått så bra hadde det ikke vært gjort en så utrolig innsats, sa hun.

Solberg kjører bil til Lærdal søndag kveld og vil møte folk i Lærdalsøyri mandag morgen.

– Først og fremst er jeg der for å se og høre hvordan arbeidet har gått. Hva som er behovene og hvordan staten kan bidra i det videre arbeidet. Det skal gjenoppbygges, og tjenester skal på plass. Hvordan kan dette raskest mulig komme opp, sa hun.

Brannen føret til at det oppsto store kommunikasjonsproblemer. Statsministeren sa at vi må ha flere doble nett for å sikre god kommunikasjon i nødssituasjoner.

– Hadde vi hatt nødnett, hadde det kanskje vært litt bedre for etatene, men kommunikasjonen mellom dem har til dels fungert. Så må vi sørge for å ha robuste punkt og enheter som kan settes inn raskt, sa hun.