President i Norske arkitekters landsforbund, Kim Skaara, mener arkitekturkunnskapene i norske kommuner er for dårlige.

– Kommunene må bidra til god arkitektur

President i Norske arkitekters landsforbund, Kim Skaara, slår ned på hva han mener er manglende kompetanse i kommunene.

– Mangel på arkitektfaglig kompetanse i kommunene er et problem som må løses, sier president i Norske arkitekters landsforbund (NAL), Kim Skaara.

Det melder NAL på sine nettsider torsdag.

Ifølge teksten på forbundets sider, er årets fanesak i NAL å kjempe for økt arkitektfaglig kompetanse i kommunene.

«Kommunene er svært viktige aktører i utviklingen av kvalitet, mangfold, variasjon og bærekraft i våre bygde omgivelser. Gjennom hele byggeprosessen må noen kunne klargjøre hvilke valg som er viktige for god arkitektur og stedsutvikling», heter det i artikkelen på arkitektur.no.

– Vår yrkesgruppe bør spille en viktig rolle, ikke bare som prosjekterende, men også som planleggere og bestillere. Styrking av den arkitektfaglige kompetansen vil være et viktig bidrag til å forbedre byggesaksbehandling og arkitekturpolitiske prosesser, sier Skaara.

NAL mener at en kompetanseheving på arkitektur i kommunene bør få plass i Kommunal- og moderniseringsdepartementets arbeid med ny kommunereform. Statsråd Jan Tore Sanner har nedsatt et hurtigarbeidende ekspertutvalg, som skal foreslå kriterier for oppgaveløsningen i kommunene.

«By- og stedsutvikling er en viktig oppgave i denne sammenhengen. En del kommuner må dyktiggjøres i sine sammensatte roller som bestillere, planleggere og forvaltere av byggesaker. I små kommuner bør man ha større samhandling på tvers av dagens kommunegrenser», skriver NAL.

- Vi vil være en pådriver for lokale og sterke arkitektfaglige miljøer med gjennomslagskraft. Dette vil gi bedre byggesaksprosesser og øke kvaliteten på våre bygde omgivelser, avslutter Kim Skaara.