Nødvendige TEK-forenklinger

Til tross for at enkelte grupper vil bli rasende, foreslår regjeringen forenkling av TEK 10 som går på å endre fire krav knyttet til tilgjengelighet. Hvis forslaget blir gjennomført, kan eksempelvis en to roms leilighet kunne bli 200.000 kroner billigere ved en kvadratmeterpris på 50.000. De funksjonshemmedes organisasjoner vil selvsagt protestere. Men det er vel på tide å se litt på kost nytte også i denne sammenheng.

Hovedgrepet i forslaget fra regjeringen er å redusere diameteren i snusirkelen ved bruk av rullestol fra 1,5 til 1,3 meter. Denne gjelder for alle arealer/rom i en leilighet. Videre foreslår regjeringen å redusere kravet til fri sideplass ved dør samt å redusere passasjemål ved rettvinklet sving fra 2,20 til 2,0 meter. Og endelig foreslås å fjerne kravet om såkalt lydsluse i entre/gang som i praksis betyr et det ikke lenger skal være nødvendig med dør mellom entre og stue/kjøkken.

Byggenæringen har gang på gang tatt opp denne saken, men den forrige regjeringen var ikke til å rikke. Det var nærmest blitt noe religiøst over dette. For vår del mener vi at de som virkelig har problemer med å ta seg frem både utendørs og innendørs med rullestol kan få betydelig mer hjelp med mer målrettede tiltak. Det å lage generelle regler for tilgjengelighet som gjelder for alle leiligheter, hvor kravet er at alle leiligheter skal tilpasses for rullestolbrukere betyr selvsagt at det blir dyre boliger.

Merkostnadene som den nye TEKèn har medført, har i stor grad blitt veltet over på unge førstehjemskjøpere. Dette er en gruppe som sliter nok som det er for å få endene til å møtes.

– Vi er svært takknemlig for at den nye regjeringen kommer med dette forslaget så raskt, sier adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene til Byggeindustrien. Vi slutter oss til det utsagnet.

Per Jæger mener det er viktig å presisere at en eventuell innføring av forslagene til forenklinger av

Regjeringen kommer også med flere tiltak som skal gjøre det billigere å bygge boliger ved å forenkle plan- og bygningsloven med forskrifter. Det skal bli veldig interessant å følge med hva som skjer. Vi i Byggeindustrien skal holde næringen oppdatert til en hver tid om de forslag som kommer. Det at det vises handlekraft lover godt. Les mer om dette i saken Jan Gunnar Fjeldstad har på bygg.no.