Plusshus et gode også i et vinterland

Det er all grunn til å studere nærmere det som har skjedd i Powerhouse-samarbeidet på Kjørbo. Et tradisjonelt kontorbygg fra 1980-tallet har som verdens første energirehabiliterte plusshus (Entraprosjekt) oppnådd sertifiseringen BREEAM-NOR «Outstanding». Og det skjer i vinterlandet Norge. Fantastisk, sier vi.

Det er all grunn til å lese den gjestekommentaren som Kim Robert Lisø i Skanska har skrevet på bygg.no. Der gjennomgår han det som har skjedd i prosjektet på Kjørbo.

Powerhouse-samarbeidet til Entra, Snøhetta, Hydro, Asplan Viak, Zero, Sapa og Skanska har som ambisjon å vise at det er mulig å bygge plusshus selv i værharde Norge. Nøkkelen til suksess ligger i helhetlige løsninger og tett samarbeid langs hele verdikjeden, skriver han.

Prosjektet er unikt i verdenssammenheng i følge Sverre Tiltnes i NGBC. Løsningene som gjør Powerhouse Kjørbo til verdens første energirehabiliterte plusshus er ikke nye hver for seg. Innovasjonen ligger i måten vi har satt sammen løsningene på. Dette har vært nøkkelen til suksessen; evnen og kompetansen til å tenke nytt, og ønsket om kontinuerlig forbedring for å finne de mest optimale løsningene.

La Kjørbo stå som et eksempel også for andre. Vi tror at den samhandlingen vi har sett i dette ombyggingsprosjektet også får betydning for også andre forhold enn miljø og energibruk. Vi er overbevist om at samhandling mellom byggherre og de ulike aktørene som er med i en slik prosess betyr at man får et bedre bygg på alle måter. Dette vil også bety mye for arbeidsmiljøet. Ved å jobbe sammen mot felles mål gjør at man gjør hverandre gode. Og for byggenæringen er dette helt avgjørende om man skal makte å møte konkurransen.

Vi skulle ønske at alle la mer vekt på hva et hus koster i hele sin levetid enn hva som gir laveste anbudspris. Laveste pris i dag kan bli kostbart i lengden.

Skanska Teknikk har i samarbeid med Powerhouse-samarbeidet og leietaker Asplan Viak, selv utviklet det innovative energi- og ventilasjonskonseptet for prosjektet, skriver Lisø.

De mest sentrale grepene? Å redusere energibruken, gjennom supereffektiv ventilasjon, isolasjon og belysning. Vi kutter også energibruken til oppvarming og kjøling ved å bruke energibrønner – i tillegg bygger vi Norges største solcellepark.

Enova er en sentral pådriver for en miljøvennlig energiomlegging av boliger og næringsbygg, og bidrar vesentlig til miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon gjennom å støtte markedsintroduksjon av innovativ energiteknologi i bygg. Powerhouse Kjørbo har fått 13 millioner kroner fra Enova-programmet «Ny teknologi for framtidens bygg.

Det at offentlige byggherrer går foran, er i denne forbindelse viktig.