Norske byggeplasser har mellom 30 og 40 prosent uproduktiv tid. Men byggherre må ta en del av ansvaret for dette. Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

30-40 prosent uproduktiv tid – Fast ansatte mest produktive

Leder for Fellesforbundet i Trondheim, Roar Aas, mener utbyggerne må ta sin del av ansvaret for lav produktivitet på norske byggeplasser.

Det melder Adresseavisen onsdag.

– At utenlandske arbeidere er så mye billigere enn norske er en sannhet med modifikasjoner. Sannheten er at vi har mellom 30 og 40 prosent uproduktiv tid på en arbeidsplass. Det handler ikke om at arbeiderne ikke vil arbeide, men at utbyggeren ikke har tegningene klare til riktig tid, at man må vente på materialer og mangel på prosjektering. Når én tredel av tiden går med på å vente på slike ting, sier det seg selv at produktiviteten går ned, sier leder for Fellesforbundet i Trondheim, Roar Aas til Adressa.no.

Aas reagerer på Tobb-sjef Torbjørn Sotbergs uttalelser i den Trondheim-baserte avisen tirsdag, hvor Sotberg frykter at norske boligbyggere kan bli utkonkurrert av utenlandske firmaer.

– Byggherre må ta ansvar

Aas spiller ballen tilbake til Tobb som utbygger, og mener byggherren selv må ta ansvar for at prosjekter blir kostbare og uproduktive.

– Det er dårlig planlegging og dårlig logistikk som skaper de største problemene i dag. Dette er en ting byggherrene har like stort ansvar for å utbedre som entreprenørene. Er ikke tegningene ferdige når de skal begynne å bygge, kan ikke arbeiderne gjøre så mye. Her må Tobb som byggherre også ta ansvar for at planleggingen blir bedre, forteller Aas.

– Ikke billigere med lavere lønn

En av trendene som har oppstått de siste årene er at utbyggerne benytter firmaer som produserer element- og modulbygg på fabrikker i Øst-Europa, og deretter frakter modulene til Norge og setter dem sammen her. Ofte følger arbeiderne fra fabrikken med til Norge. Lønningene disse arbeiderne får er betydelig lavere enn norske lønninger.

Aas hevder imidlertid at det man sparer på lavere lønninger ofte går opp i opp med ekstra tidsbruk når man ser på produktiviteten på arbeiderne.

– Vi har gjort undersøkelser på flere prosjekter som ikke bare måler lønnsnivået på arbeiderne, men også produktiviteten. Her viser det seg at arbeidere i fast ansettelse er mye mer produktive enn arbeidere som er innleid eller representerer utenlandske underentreprenører. Jeg vil understreke at skillet ikke går mellom norske og utenlandske arbeidere, men hvorvidt de er fast ansatte eller ikke, sier Aas.