Illustrasjonsfoto

Stortinget ber om svar i tunnelsak

 Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ber Miljøverndepartementet om svar på en rekke spørsmål knyttet til trasévalget for E16 gjennom Lærdal.

De særskilte mindretallsrettighetene i kontrollkomiteen gjorde det mulig for Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre å presse igjennom brevet.

De tre partiene vil vite hvor lenge saken lå til behandling i departementet, når det endelige vedtaket ble gjort og om «eksterne henvendelser» har forsøkt å påvirke framdriften i eller utfallet av saken.

Komiteen vil også vite om den mye omtalte telefonsamtalen mellom Navarsete og Solhjell ble journalført og om den rødgrønne regjeringen vurderte at det var «uproblematisk» å avgjøre en slik sak like før dens avgang.

Misnøye

De rødgrønne partiene samt KrF og Miljøpartiet De Grønne flagger sin misnøye i en protokolltilførsel.

– Jeg beklager at det blir sendt, sier komitéleder Martin Kolberg (Ap) til NTB.

– Hvis kontroll- og konstitusjonskomiteen skal engasjere seg hver gang en statsråd tar kontakt med en annen i en aktuell sak, vil komiteen miste sin autoritet og legitimitet. Det er absolutt ingen indikasjoner på at noe har skjedd som er i strid med konstitusjonelle regler og praksis, sier Kolberg, som avviser at den rødgrønne regjeringen var å betrakte som et forretningsministerium da avgjørelsen i sin tid ble fattet.

Venstres Abid Raja utelukker ikke at saken vil bli lagt død når svarene fra departementet kommer, men han forsvarer engasjementet fra komiteens mindretall.

– Vi ønsker simpelthen å få klarlagt enkelte faktiske forhold, sier han.

Oppringning

Bakgrunnen for saken er den tvil som er reist rundt saksbehandlingen i Miljøverndepartementet under daværende statsråd Bård Vegar Solhjell (SV).

Etter valget, like før regjeringsskiftet, besluttet han å legge en strekning av E16 gjennom Lærdal i tunnel – i strid med rådene fra fagetatene. Det skjedde etter lokale innsigelser og en oppringning fra statsrådskollega og Sp-leder Liv Signe Navarsete, som bor i kommunen.

Solhjell sier selv at telefonen fra Navarsete ikke var avgjørende for utfallet av saken. Han viser til at beslutningen var i tråd med holdningen til et enstemmig kommunestyre i Lærdal og at den bidrar til å trygge skoleveien for barna i området.