Louise Wall, COWI AB (midten) skal kontrollere om Skien Brygge kan få miljømedalje.Foto: COWI/Das Büro.

Skien får miljømerket bydel

Skien Brygge blir en av de første miljømerkede bydelene i Europa.

Drivstofforbruk har blitt et viktig kriterium for bilkjøpere, energimerking av vaskemaskiner er standard og svanemerkede bleier er en selvfølge for mange foreldre. Utbyggerne, Rom Eiendom AS og Grenland Havn IKS tar neste skritt og har leid inn en svensk miljøekspert til å kontrollere at utbyggingen på Skien brygge innfrir strengere miljøkrav enn det vi finner i norsk lov.

Neste skritt mot en miljøvennlig framtid

Den svenske BREEAM revisoren Louise Wall, COWI AB er en av Nordens fremste eksperter på miljømerking av områder. Hun skal kontrollere om utbyggingen på Skien brygge skjer ut i fra miljøstandarden BREEAM Communities. Hun har vært revisor for miljømerking av flere enkeltstående bygninger, men når en hel bydel skal sertifiseres byr det på flere utfordringer. «Det handlar hela tiden om medvetna, aktiva val för byggherren, du kan inte längre göra saker för att det «alltid har varit så», forteller Louise Wall. I Malmö og Stockholm er til sammen tre bydeler i ferd med utvikles i henhold til den britiske miljøstandarden BREEAM Communities. I Norge kjemper Skien brygge med en bydel i Oslo, Ulven, om å være først ut. Bærum kommune har også ambisjoner om å utvikle en BREEAM-bydel, og Wall veileder kommunen i prosessen.

Naboer skal bli hørt

Kravene som stilles til utviklingen på Skien brygge har en større bredde enn krav som stilles i for eksempel energimerking av bygg. Det er blant annet omfattende krav til at naboer, interesseforeninger og offentlige skal bli spurt om råd. Jo flere gode råd som tas til følge jo flere poeng oppnår prosjektet. Jo høyere poengsum til slutt, jo bedre valør på medaljen. Prosjektet oppnår poeng dersom råd angående blant annet naturmangfold, kulturhistorie og lokal tilhørighet blir tatt til følge.15. januar arrangeres et åpent møte der alle kan komme med råd til Rom Eiendom AS og Grenland Havn IKS.

Bildekonkurranse #Skienbrygge

Det er også mulig å komme med råd uten å delta på møtet. Utbyggerne arrangerer en bildekonkurranse med temaet: «e t bilde som representerer aktiviteter du ønsker på brygger og torg på Skien brygge». Juryen velger en vinner ut i fra de ti bildene med flest stemmer på Skien brygges Facebook sider. Bildene vurderes ut i fra kunstnerisk kvalitet, bildets tema og relevans for Skien brygge.

Svensk revisor har kontrollen

Utbyggerne har tatt på seg en real utfordring når de valgte å bruke BREEAM Communities. «Det ska inte vara lätt, det handlar om att leva upp till mycket högt ställda krav», sier Louise Wall, COWI AB. Dersom Rom Eiendom AS og Grenland Havn IKS klarer å innfri BREEAM kravene kan utbyggingen smykke seg med en medalje i miljø, om det blir gull, sølv eller bronse gjenstår å se. De virkelige vinnerne blir riktignok de framtidige eierne og leietakerne - som får en grønn, sunn og trygg bydel.