Finansminister Siv Jensen (Frp) ringer bjella som markerer at handelen er i gang på Oslo Børs fredag 10. januar. Børsdirektør Bente A. Landsnes til v. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Siv Jensen vurderer å stimulere til mer aksjesparing

Flere privatpersoner burde spare i aksjer, og ikke bare i eiendom, var oppfordringen finansminister Siv Jensen (Frp) fikk da hun besøkte Oslo Børs og ringte i børsbjella fredag.

Etter å ha ringt i bjella og åpnet ukens siste børsdag, fikk Jensen en orientering om Oslo Børs og det norske verdipapirmarkedet.

– Som relativt fersk finansminister er det viktig for meg å besøke arbeidsplasser og ulike aktører som betyr mye for norsk økonomi. Det er nyttig å få litt fersk oppdatert informasjon om hvordan Oslo Børs ser på situasjonen, sa Jensen til NTB etter møtet med styreleder Leiv Askvik og børsdirektør Bente A. Landsnes.

Hun fortalte at det ble tatt opp flere problemstillinger og utfordringer som hun skal se videre på.

– Spar til pensjon

Landsnes tok blant annet opp at også Norge burde tilrettelegge for sparing i aksjer for privatpersoner.

– Vi er ikke ute etter at alle skal spare pengene sine i aksjer, men også litt i aksjer og fond i tillegg til bank og eiendom. Vi har sett at sparing i aksjer gir bedre avkastning over tid enn å bare spare i bank, sier Landsnes til NTB.

Landsnes sier det er spesielt viktig med tanke på at privatpersoner må spare til pensjon.

– Diskusjonen er ikke veldig konkret ennå, men for noen få år siden ble det foreslått en modell som er lik fritaksmodellen for små bedrifter, for å kunne spare. Det viktigste er at det er en enkel modell som stimulerer til at sparingen ikke bare foregår innen eiendom, som tilfellet er i dag, sier Landsnes.

Jensen lovet å se hvordan det kan gjøres på best mulig måte.

– Spørsmålet om privat aksjesparing er tatt opp i regjeringens plattform. Vi tror det er lurt å stimulere til økt sparing i aksjer, men vi kommer tilbake til hvordan det kan gjøres, sa Jensen.

Påvirkes av internasjonale forhold

2013 var et godt år for Oslo Børs, og med en oppgang på 23,6 prosent på hovedindeksen ble året det beste siden 2009. Finansministeren vil likevel ikke si noe om hvordan hun tror 2014 blir.

– Det er ikke min jobb å spekulere i aksjepriser, men jeg skal bidra til at vi har godt regulerte markedsplasser. Det som er viktig for finansministeren er å sikre at norsk økonomi er godt rustet til å møte de utfordringene som måtte komme, sier Jensen.

Landsnes forteller at den største utfordringen i 2014 er svingninger i det internasjonale markedet.

– Oslo Børs og markedet i Norge er veldig påvirket av internasjonale forhold. Hva som skjer i USA, Europa og Asia vil alltid påvirke vårt marked. Mange analytikere sier de tror at børsåret vil bli veldig bra, men noen sier at det blir flatt. Vi krysser fingrene og håper at det blir et godt år, sier børsdirektøren.