Statkraft avslutter saltkraftsatsingen

For fire år siden valgte Statkraft å satse på saltkraft for å produsere fornybar energi. Nå velger konsernet å avslutte prosjektet etter å ha brukt 260 millioner kroner på satsingen.

I tre år testet Statkraft ut teknologien i Hurum i Buskerud. Planen var å bygge verdens første pilotanlegg for saltkraftproduksjon på Sunndalsøra i Møre og Romsdal. Anlegget skulle stått ferdig i 2015. Det ville fått en effekt på 1 til 2 megawatt og en årlig produksjon tilsvarende forbruket i 250 til 500 husstander.

– Vår hovedutfordring har vært å få teknologien så effektiv at kostnadene for energiproduksjon blir på nivå med konkurrerende teknologier. Med dagens markedsforhold ser vi ikke at Statkraft vil få dette til innen uoverskuelig fremtid. Det er andre teknologier som har utviklet seg enormt de siste årene, og disse er mer konkurransedyktige og aktuelle for Statkraft å investere i på sikt, sier avdelingsleder Stein Erik Skilhagen i Statkraft i en pressemelding.

Ifølge Teknisk Ukeblad oppgir selskapet at prosjektet har kostet om lag 200 millioner kroner. I tillegg kommer rundt 60 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet, EU, SkatteFUNN, Enova og Innovasjon Norge.

Til tross for at prosjektet skrinlegges, vil ikke Skilhagen karakterisere det som mislykket.

– Vi har bevist at teknologien fungerer, og har gjort store framskritt mens vi har arbeidet med dette. Teknologien har også andre anvendelsesområder, blant annet i forbindelse med drikkevannsproduksjon. Nå overlater vi til andre aktører å modne teknologien videre. Flere uavhengige miljøer rundt om i verden jobber aktivt med dette allerede, legger han til.