Statssekretær Bård Hoksrud ringer Vegtrafikksentralen og ber dem åpne Valslagstunnelen. Foto: Lars Erik Sira, Statens vegvesen

Valslagstunnelen åpnet

Statssekretær Bård Hoksrud fikk æren av å åpne den 2,6 km lange Valsalagstunnelen på fv. 714.

- Jeg trur alle som er til stede her i dag føler lettelse og tilfredshet med at den nye tunnelen nå er åpnet. Den erstatter en rasfarlig, smal og svingete vegstrekning med dårlig framkommelighet, spesielt vinterstid, sa Hoksrud foran en stor forsamling som var til stede på åpningsarrangementet.

Når Valslagstunnelen nå er ferdig er en entreprise med tre tunneler fullført. Den 1070 meter lange Fenestunnelen åpnet i februar 2013, mens den 220 meter lange Brattstiåstunnelen åpnet i september.

Fylkesvaraordfører Arne Braut i Sør-Trøndelag fylkeskommune understreket det gode samarbeid mellom statlige og lokale myndigheter om fv. 714.

- Fylkeskommunen har fått forskuttere midler til utbygging av Laksevegen i flere år. Dermed har vi kunnet se disse tre tunnelene under ett, og dermed fått en besparelse på 20-30 millioner kroner, sa Braut.

Prosjektsjef Ove Nesje i Statens vegvesen Region midt var opptatt av at prosjektet er gjennomført uten overskridelser på økonomi og tidsbruk.

- Vi er veldig glade og stolte over å overlate Valslagstunnelen til trafikantene og vegeier fylkeskommunen. Vi har også holdt oss under kostnadsanslaget og er ferdig i rett tid, sa Nesje.

Også driftsmessig fører nye tunneler til store forbedringer.

- Fv. 714 er sårbar på grunn av manglende omkjøringsmuligheter ved uhell og ulykker. Med de nye tunnelene forventer vi langt mer stabil trafikkavvikling og færre tilfeller av stengte veger på grunn av vogntog eller biler som står fast, sier driftsansvarlig Jan Ivar Rødal i Statens vegvesen.

- I tillegg får trafikantene en elt annen kjøreopplevelse med en mer komfortabel veg, samtidig som vi får en vesentlig mer trafikksikker veg, sier Rødal.