Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix

Raja vil ta E16-saken til kontrollkomiteen

E16-saken kan havne i kontrollkomiteen på Stortinget, varsler Venstre-politiker Abid Raja.

Etter årelang strid om hvor den åtte kilometer lange strekningen mellom Tønjum og Ljøsne i Lærdal skulle gå, vedtok daværende miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) en uke før den rødgrønne regjeringen gikk av i fjor, å legge store deler av veien i tunnel.

– Dette kan fort bli en sak for kontrollkomiteen, sier Raja til NRK.

Han sitter både i transportkomiteen og i kontrollkomiteen på Stortinget.

– Det kan hende at dette er en sak vi må se nærmere på i begge komiteer, sier Raja.

300 meter

Den nye europaveitraseen gjennom Lærdal var planlagt å gå 300 meter fra huset til Sp-leder Liv Signe Navarsete. Samferdselsdepartementet og Statens vegvesen ønsket at den nye traseen på E16 gjennom Lærdal skulle legges som vanlig vei. Men Sp-lederen tok personlig kontakt med miljøvernminister Solhjell som så tok avgjørelsen om å legge strekningen i tunnel. Telefonsamtalen ble tatt bare dager før den rødgrønne regjeringen gikk av.

Solhjell sier han diskuterte saken med Navarsete, og at hun redegjorde for sitt syn i samtalen.

– Men min avgjørelse ble tatt på bakgrunn av sakens innhold og anbefalinger, sier Solhjell til NRK.

400 millioner

Avgjørelsen til daværende miljøvernminister Solhjell gir en ekstraregning på 400 millioner kroner i forhold til de opprinnelige planene.

Raja kritiserer både Solhjell og Navarsete.

– Jeg synes det er en svært spesiell framgangsmåte av de rødgrønne, bare dager og uker før de går av. At en tar kontakt med en regjeringskollega på denne måten er veldig spesielt, sier Raja.

Han er særdeles kritisk til måten de har gått fram på.

– At denne prosessen som de har kjørt, og som det offentlige ikke har hatt innsyn i før NRKs avsløring, skal koste samfunnet en halv milliard, mener jeg er uforsvarlig, sier Raja.