Foto: Frode Aga

BREEAM-NOR Outstanding til Powerhouse

Som det første rehabiliteringsprosjektet i Norge har Powerhouse Kjørbo oppnådd BREEAM-NOR-sertifiseringen Outstanding.

Med denne sertifiseringen kan verdens første rehabiliterte plusshus også smykke seg med hedersbetegnelsen «verdens mest miljøvennlige kontorbygg».

BREEAM-NOR er en norsk tilpasning av det internasjonale miljøklassifiseringsverktøyet BREEAM. BREEAM er verdens ledende prosjekterings- og revisjonsverktøy for bærekraftige bygninger. Outstanding er det høyeste av de fem klassifiseringsnivåene.

- En tredjeparts gjennomgang bekrefter at Powerhouse Kjørbo er et prosjekt i verdensklasse. Så langt vi vet, er dette det første rehabiliteringsprosjektet utenfor Storbritannia som oppnår BREEAM Outstanding. Vi er mektig imponert, sier Sverre Tiltnes i Norwegian Green Building Council, som utsteder sertifikatene.

Eiendomsselskapet Entra eier Powerhouse Kjørbo og er byggherre for det rehabiliterte kontorbygget fra 80-tallet, mens Skanska er entreprenør. Bak realiseringen av verdens mest miljøvennlige kontorbygg på Sandvika i Bærum står Powerhouse-samarbeidet, som jobber for å utvikle og realisere plusshus.

- Entra har som ambisjon å drive miljøutviklingen i bransjen fremover. Med Powerhouse Kjørbo viser vi at det er mulig med kontorbygg som produserer mer energi enn det forbruker gjennom levetiden. Vi er veldig stolte av å kunne vise til dokumentert bærekraft ved å oppnå BREEAM Outstanding-beviset, sier Klaus-Anders Nysteen, administrerende direktør i Entra.

Det er Asplan Viak som kommer til å flytte inn i de rehabiliterte lokalene.

- Vi opplever at det er betalingsvilje i markedet for miljøvennlige alternativer, og med Powerhouse viser vi at det er mulig å bygge både lønnsomt og miljøriktig, sier Nysteen.

Powerhouse-samarbeidet består av eiendomsselskapet Entra, Entreprenøren Skanska, miljøorganisasjonen ZERO, Snøhetta arkitekter, rådgivingsselskapet Asplan Viak, aluminiumselskapet Hydro og aluminiumsprofilselskapet Sapa.

Næringen blir en del av løsningen på klimautfordringene

Powerhouse-samarbeidet har vist at man er i stand til å dra nytte av den kompetansen som ligger i hvert selskap, og at plusshus kan gå i pluss - også kommersielt. Plusshus skal lønne seg - både for de som utvikler løsningene - og for leietakerne.

- Det viktigste tiltaket vi har gjort i dette prosjektet er å redusere energibruken, gjennom supereffektiv ventilasjon, isolasjon og belysning, sier Marit Thyholt, seniorrådgiver i Skanska Teknikk, som er BREEAM AP (akkreditert profesjonell) i prosjektet.

Energibruken til oppvarming og kjøling kuttes ved bruk av energibrønner - i tillegg får bygget energi fra Norges største solcellepark. Fagspesialister i Skanska Teknikk har, sammen med rådgivningsselskapet Asplan Viak og i tett dialog med de øvrige i Powerhouse-samarbeidet, utviklet energi- og ventilasjonskonseptet for prosjektet.

Roser entusiastisk byggherre

Den korte byggeperioden har vært en av hovedutfordringene knyttet til å oppnå BREEAM Outstanding ved Powerhouse Kjørbo. Et viktig suksesskriterium er at BREEAM AP har vært en del av prosjekteringsteamet fra dag én, og også hatt en viktig rolle med dokumentasjon av de miljømessige fordelene ved bygget.

- Takket være at Entra har vært en svært entusiastisk byggherre, og ikke minst en utelukkende positiv innstilling fra alle som har bidratt, har prosessen knyttet til utarbeidelse og innsamling av nødvending dokumentasjon vært svært god, avslutter Thyholt.