Minneord over Sven Erik Lundby

Tidligere direktør ved Norges byggforskningsinstitutt og ved Norsk institutt for by- og regionforskning, Sven Erik Lundby, døde 1. juledag morgen, 95 år gammel.

Sven Erik Lundby ble født i 1918 i Oslo, og vokste opp i Brumunddal. Etter artium ved Hamar katedralskole gikk ferden til arkitektstudiet ved NTH i 1939. Studietiden ble avbrutt av krigen. Lundby deltok aktivt ved starten av krigen, i en periode satt han som fange på Dovre.

Etter endt utdanning i 1947 praktiserte Lundby som arkitekt i Lillehammer før han begynte ved Kontoret for byggforskning i 1951,forløperen til Norges byggforskningsinstitutt, NBI. Fra 1964 hadde Lundby permisjon for å være sekretær i Utvalget for byplanforskning. Utvalgets innstilling førte til at NIBR, Norsk institutt for by- og regionforskning ble opprettet i 1967 med Lundby som første instituttsjef. I 1972 gikk han tilbake til NBI, nå som direktør.

Gjennom sine oppgaver på forskningsområdet var Lundby en samfunnsbygger. Han var høyt ansett i internasjonalt samarbeid og deltok i en rekke nasjonale råd og utvalg, deriblant som styremedlem og president for den internasjonale byggforskningsorganisasjonen CIB. Presidentperioden hans ble avsluttet med "The Eight CIB Triennial Congress" i Oslo i juni 1980. Det var Lundbys fortjeneste at deltagere fra utviklingsland for første gang fikk delta i stort omfang. Han ledet også utvalget som utredet hvor den nye hovedflyplassen skulle ligge.

Lundby var en respektert leder og var samtidig svært godt likt som kollega. Han hadde perspektiver for byggingen av et forskningssystem med store oppgaver i utviklingen av det norske samfunnet.

En leder og samfunnsbygger i forskningens tjeneste gjennom mange års virke er gått bort.

Arvid Hallén, Norges forskningsråd
Hilde Lorentzen, NIBR
Terje Jacobsen, SINTEF Byggforsk