Færre nye boliger

Antall igangsettingstillatelser til nye boliger gikk ned med 5 prosent fra oktober til november 2013, viser sesongjusterte tall fra SSB.

Dette skjer etter en tilsvarende oppgang på 5 prosent måneden før.

Den langsiktige trenden viser en svak vekst i antall igangsettingstillatelser til nye boliger siden mai i fjor, dette etter en periode med nedgang og deretter utflating.

Nedgang også for andre bygg enn boliger

De sesongjusterte tallene viser at antall kvadratmeter det ble gitt igangsettingstillatelser til for andre bygg enn boliger, gikk ned med 11 prosent fra oktober til november 2013. Fra september til oktober viser også de sesongjusterte tallene en nedgang, på 12 prosent.

Den langsiktige trenden viser en svak nedgang siden juli i fjor for antall kvadratmeter bruksareal til andre bygg enn bolig, dette skjer etter en periode med økning.

Liten nedgang i igangsettingstillatelser fra 2012 til 2013

Ser man på hele perioden januar-november 2013, ble det gitt igangsettelsestillatelse til vel 27 700 nye boliger. Det utgjør en nedgang på 0,6 prosent sammenlignet med de elleve første månedene i 2012.

Det ble gitt tillatelse til å sette i gang bygging av nesten 8,7 millioner kvadratmeter bruksareal i perioden januar-november 2013. Dette er 2,5 prosent mindre enn i samme periode i 2012.

For nye næringsbygg er det nedgang på vel 8 prosent i 2013 sammenlignet med perioden januar-november 2012. Igangsatt bruksareal til fritidseiendommer, garasjer med mer gikk tilsvarende ned, med 0,5 prosent.