MEF: - Øk satsingen på anleggsfagene

Store infrastrukturinvesteringer vil stå i kø de neste ti årene. Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) stiller imidlertid spørsmålstegn ved om dagens utdanningssystem vil kunne gi de fagarbeiderne bransjen trenger på lengre sikt. I et brev til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen oppfordrer MEF ministeren til styrke den anleggsfaglige utdanningen.

– Det er i dag betydelige forskjeller i elevenes kompetanse etter endt videregående utdanning, noe som i stor grad skyldes forskjeller i ressurstilgangen mellom enkelte yrkesfaglige skoletilbud og manglende nasjonale standarder. Dette er uheldig – både for elevene selv og for arbeidsgiverne. De anleggsfaglige linjene må gis mer forutsigbar finansiering og kvalitetskravene må styrkes, påpeker Trond Johannesen, MEFs administrerende direktør.

Utfordringer både for fylkeskommunene og landslinjene

I fylkeskommunene gjør forskjeller i ressurstilgangen seg særlig gjeldende for skoletilbud som krever bruk av kostbart maskinelt utstyr, som for eksempel VG2 Anleggsteknikk. Ressurskrevende tilbud står med dagens finansieringsordning alltid i fare for å bli nedprioritert i de fylkeskommunale budsjettene.

– Den økonomiske forutsigbarheten for det fylkeskommunale skoletilbudet må bedres. Vi mener den beste løsningen er at grunnfinansieringen skjer via rammetilskuddet, som i dag, mens staten går inn med en toppfinansiering til de mer ressurskrevende skoletilbudene, sier Trond Johannesen.

Når det gjelder landslinjene mener MEF det det avgjørende for skoletilbudet at finansieringen årlig blir kostnadsjustert. Den statlige finansieringen stod stille på 106 000 kroner per elev i årene 1996-2007, noe som innebar en nedgang i realverdi på over 20 000 kroner per elev.

– Mangelen på forutsigbarhet svekker både skoletilbudet og yrkesfagenes anseelse i fagmiljøene. MEF oppfordrer kunnskapsministeren til snarest å få kartlagt hva som faktisk kreves av ressurser. Deretter må de eksisterende skoletilbudene få tilført de nødvendige ressursene, understreker Trond Johannesen.

Styrkede kvalitetskrav

MEF mener videre at kvalitetskravene innen anleggsfagene må styrkes, og standardiseres på nasjonalt nivå. Dette vil redusere ulikhetene i elevenes kompetanse etter endt videregående utdanning.

–Unge med interesse for anleggsfaget må gis mulighet til å gjennomføre en god og relevant utdanning. Samtidig må bedriftene kunne føle seg trygge på at unge fagutdannede besitter riktig og tilstrekkelig kompetanse. Bransjen etterlyser i dag et nasjonalt kvalitetsnivå på teoretisk kompetanse og praktiske ferdigheter ved avleggelse av fagprøve, påpeker Trond Johannesen.

Et utdanningsløft

– Solberg-regjeringen uttaler i regjeringserklæringen at den vil gjennomføre en stor satsing på infrastruktur. Parallelt med denne satsingen må vi få et utdanningsløft. Vi vil trenge gode fagarbeidere som kan gjøre jobben rundt om i landet i årene som kommer, avslutter Trond Johannesen.