Illustrasjonsfoto

Suksess med tilpasset opplæring i vest

Tallet på opplæringsbedrifter og på lærlinger i bygg- og anleggsteknikkfagene er i vekst i Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Tilsynelatende er det tilbudet om tilpasset opplæring som gjør det mer attraktivt å satse på fagbrev innen bygg og anlegg, sier Jonny Olsen som er opplæringsleder i BYGGOPP Hordaland.

Yrkesopplæringen har tradisjonelt vært basert på to års teoretisk opplæring i videregående skole og to års praktisk trening i en opplæringsbedrift. For å imøtekomme behovene til blant andre teorisvake elever eller ungdom som er lei av skolen, er det i de senere årene blitt satset på alternative utdanningsløp; 0 + 4 som innebærer at teori og praksis kombineres gjennom hele læretiden, eller 1 + 3 som innebærer ett år på skole og deretter tre år med i hovedsak praktisk opplæring.

I øyeblikket er det i de to fylkene til sammen 213 lærlinger som følger det tradisjonelle utdanningsløpet, mens 34 følger 0 + 4-løpet og 25 følger 1 + 3. Vel en femtedel har med andre ord valgt et av de alternative utdanningsløpene.

– Uten disse valgmulighetene er jeg overbevist om at vi ikke hadde klart å rekruttere så mange lærlinger til våre fag, fremholder Olsen.

Hans Martin Moxnes

Direktør Hans Martin Moxnes i EBA Vestenfjelske opplyser at det nå er 70 registrerte opplæringsbedrifter i BYGGOPP Hordaland og 141 i BYGGOPP Sogn og Fjordane.

– At stadig flere virksomheter innfrir kravene som opplæringsbedrift legger et godt grunnlag for rekruttering til bransjen. I Hordaland og Sogn og Fjordane er vi nå i ferd med å nå målet i «Samfunnskontrakten» som ble inngått i fjor om vekst på 20 prosent i antall lærlinger innen 2015, sier Moxnes.