Venter god boligprisvekst i 2014

Blant annet en for lite effektiv byggebransje får skylden for høye boligpriser i Norge. I år ventes prisene å stige med så mye som fire prosent.

I 2014 forventes boligprisene i Norge å stige med mellom to og fire prosent. Det konkluderes det med i Huseiernes Boligindikator (HBI), som er utarbeidet av Analyseselskapet Ny Analyse i rapporten «Boligmarkedet 2014».

Dette melder VGs forbrukermagasin på nett, Dine penger.

Prisstigningen bunner i et norsk boligunderskudd. Ifølge rapporten som VG henter tallene sine fra, mangler vi omtrent 8.500 boliger i Norge i 2014.

Størst er mangelen i Oslo, Hordaland og Akershus.

I hovedstaden trenger man omtrent 2.200 nye boliger, i Hordaland 1.400 nye boliger, og i Akershus er det behov for 1.100 nye boliger, melder VG.

– Ineffektiv byggebransje

Rapporten konkluderer, ifølge nettmagasinet, med at vi fortsatt har høye boligpriser i Norge og at det stort sett er grei omsetningstakt. Mange objekter omsettes fortsatt svært godt i markedet da kjøpekraften er høy, men markedet er selektivt.

Administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund,Peter Batta, er bekymret over kostnadene ved å bygge nye boliger:

– Det blir stadig dyrere å bygge nytt, og det skyldes høye tomtepriser, lav effektivitet i byggebransjen og stadig strengere krav og forskrifter til nybygg. De siste årene har de strenge kravene fordyret prisen på nye boliger med rundt 20 prosent av prisøkningen. Myndighetene jobber nå med en ny teknisk forskrift, som vi håper vil være forenklende og dermed gjøre det billigere å bygge, sier Batta.

Ingen krise

Ifølge leder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund er også deres prognoser for 2014 positive.

– Nå på slutten av året har det vært et boligprisfall, men likevel har gjennomsnittlig boligpris steget med fem prosent fra 2012 til 2013. Vi tror dette fallet vil utjevnes utover i 2014, og regner med at prisgjennomsnittet vil stige mellom null og to prosent i 2014 i forhold til 2013, sier Boldvik.