To mennesker mistet livet i kollapsen av Rotvollhaugen bru 8. mai i fjor. Underentreprenør Master Solutions ble siktet i saken. Arkivfoto: NTB/Scanpix

Brukollapsen: Venter avklaring i løpet av januar

I løpet av måneden planlegger statsadvokaten i Trondheim å gi sitt svar til politiets innstilling i Master Solutions-saken.

Sør-Trøndelag politidistrikt avsluttet sin etterforskning av brukollapsen på Leangen i Trondheim mot slutten av fjoråret. Statsadvokaten i Trondheim skal etter alt å dømme gi sitt svar til politiets innstilling i løpet av denne måneden.

– Statsadvokaten har mottatt en innstilling med politiets forslag, men denne innstillingen er ikke offentlig, og det er heller ikke tatt noen avgjørelse, sier politiadvokat Aage Sliper Midling til Byggeindustrien.

Straffeloven

§ 151: Er sådan ildebrann, sammenstyrtning, sprengning, oversvømmelse, sjøskade, jernbaneulykke eller luftfartsulykke som i § 148 omhandlet voldt ved uaktsomhet, straffes den skyldige med bøter eller med fengsel inntil 3 år.

§ 148: Den som volder ildebrann, sammenstyrtning, sprengning, oversvømmelse, sjøskade, jernbaneulykke eller luftfartsulykke hvorved tap av menneskeliv eller utstrakt ødelæggelse av fremmed eiendom lett kan forårsakes, eller som medvirker hertil, straffes med fengsel fra 2 år inntil 21 år, men ikke under 5 år såfremt noen på grunn av forbrytelsen omkommer eller får betydelig skade på legeme eller helbred.

(Kilde: Lovdata)

Kollapsen av Rotvollhaugen bru 8. mai førte til tapet av to menneskeliv. En 53 år gammel mann ansatt i stillasfirmaet Master Solutions, og en 37 år gammel kvinne som kjørte under brua i det den kollapset, omkom i ulykken.

Master Solutions var leid inn som underentreprenør på det Reinertsen-styrte prosjektet.

31. mai kunne Byggeindustrien melde på sine nettsider at Master Solutions var siktet i forbindelse med ulykken, som eneste siktede part.

Selskapet ble siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 151.

– Vilkåret er tap av menneskeliv og ødeleggelse av fremmed eiendom. Strafferammen er på tre år, uttalte Midling den gang til Adresseavisen.

Det var da selskapet, og ingen enkeltpersoner, som ble siktet.

Allerede neste måned ble det klart at siktede Master Solutions, som bygde stillaset som sviktet under brukollapsen, var slått konkurs.

– Etter det jeg har forstått er det i hovedsak for lave kalkyler på prosjektene for Reinertsen som har felt selskapet, uttalte bobestyrer Rolf Christensen til Adresseavisen i forbindelse med konkursen.

Med rettssubjektet i den eneste siktelsen etter brukollapsen opphørt, er det usikkert hva som blir de rettslige konsekvensene av dødsulykken i Trondheim i fjor.

Det knytter seg derfor stor interesse til hva statsadvokatens svar blir.