Økende trend med fellesfyrverkeri i de større byene

Stadig flere kommuner spanderer på seg fellesfyrverkeri som et alternativ til privat oppskytning i sentrum av landets større byer.

Tiltakene kommer i takt med totalforbudet mot bruk av fyrverkeri og effektbatterier i sentrumsnære områder, som både Stavanger, Oslo og Bergen etter hvert har innført.

– Oppslutningen om fellesoppskytingen er blitt bedre for hvert år. En av grunnene er nok at det er profesjonelt, stort og varer en stund. Fellesoppskytingen bidrar nok også til mindre privat fyrverkeri, og dermed færre fyrverkeriskader, sier Stein Bethuelsen i avdelingen for park og vei på Stavanger kommunes nettsider.

Stavanger tilbyr i år oppskytning fra seks forskjellige steder og innfører samtidig totalforbud i trehusbyen, som også omfatter Stavanger sentrum. I likhet med Oslo og Bergen begrunner de dette med ønsket om bedre brannsikkerhet.

Branningeniør Arild Nessen i Bergen kommune forteller at et fellesfyrverkeri på kommunens regning har vært en del av Bergens nyttårsfeiring de siste tre årene og vil også stå på programmet i år.

Tydelige helsegevinster

De norske sikkerhetstiltakene er blant verdens strengeste. Helsegevinstene er imidlertid tydelige, da personskadene siden 2007 har falt med 76 prosent.

– Kompromisset fra 2008 da styrepinneraketter ble forbudt, har vist seg å være svært vellykket for alle parter. Vi merker også at vårt forebyggende arbeid bidrar til at flere nordmenn behandler fyrverkeri med respekt, sier Anders Sture, daglig leder i Svea Fyrverkerier og styremedlem i Norsk Pyroteknisk Bransjeråd (NPB), som organiserer de norske fyrverkeriimportørene.

Odd Olav Bratteberg i Bymiljøetaten i Oslo peker også på positive resultater etter at Oslo innførte sitt fellesfyrverkeri fra havnebassenget utenfor Akershus festning.

– Vi samarbeider med Brann- og redningsetaten og sperrer av områdene rundt oppskytningen, så det ikke skal være mulig å ta med seg privat fyrverkeri.

Ikke gratis

Flott fyrverkeri er derimot ikke gratis. Bratteberg anslår at årets oppskytning i Oslo vil koste mellom 200 og 300. 000 kroner. En lignende sum meldes også fra Bergen, ifølge BA.

Til tross for de kommunale initiativene, samt de stadig utvidede forbudssonen, er det ingen merkbar nedgang i de private innkjøpene.

– Det er en jevn oppgang, litt som man ser for julehandelen. Det går bra i Norge, forteller Anders Sture i Norsk Pyroteknisk Bransjeråd til osloby.no.

Lokalt initiativ

Lenger nord i landet har derimot lokale entusiaster tatt saken i egne hender for å gi Karasjoks innbyggere et spektakulært nyttårsfyrverkeri.

– Alle hovedsteder med respekt for seg selv må jo ha et skikkelig fyrverkeri. Når storbyer som Sydney og hovedstedene London og Oslo kan, så er det en selvfølge at Sápmis hovedstad også kan, sier bidragsyter og hotelldirektør John Arne Mathiesen til avisen Sãgat.