Slik skal det IKKE gjøres - sikringssak med smeltede ledninger. (Foto: Infratek)Overbelastet kjøleskap. (Foto: Infratek)(Foto: Infratek)Egenproduserte løsninger for å få komfyrer til å tåle påkjenningen i julen, kjenner ingen grenser. (Foto: Infratek)Inspektørene gjorde store øyne da de fant hvor man her hadde valgt å plassere sikringsskapet. (Foto: Infratek)Disse ledningene i en barnehage hadde ingen dekket til eller kuttet strømmen til. (Foto: Infratek)Eksempel på sikringsskap som er satt sammen helt uten fagpersonell involvert. (Foto: Infratek)

Slik sikrer du deg mot brann (bildekarusell)

Mellom julaften og nyttårsaften er det to til tre ganger så mange husbranner i Norge som alle andre uker i året. Her er ekspertenes tips til hvordan du enkelt kan sikre deg mot brannfare og noen skrekkeksempler på hvordan det ikke skal gjøres.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser med all tydelighet at vi nå er inne i perioden med mest overhengende fare for brann.

Johny Guldager er avdelingsleder i Infratek Elsikkerhet og har forebyggende sikkerhet som hovedansvarsområde. Han vet litt om årsaken til at det brenner så mye i julen: Hver dag hele året foretar el-sikkerhetsgiganten kontroller og inspeksjoner hos bedrifter og private hjem. De bistår også politi og brannvesen med et omfattende antall saker som angår både forebygging og oppklaring av saker.

-Bruk av levende lys er en viktig faktor. For eksempel er dekorasjoner med mye pynt kombinert med stearinlys et potensiell brannfare, da pynten gjerne er lettantennelig og vi ikke alltid er så flinke til å ha dem under oppsyn, sier Guldager. Den ekstreme belastningen på husets elektriske installasjoner er en annen, viktig årsak til at så mange hvert år får julen ødelagt av brann.

-Under juleforberedelsene er vi mye inne i boligen, og i tillegg til å varme boligene med strøm, så bruker vi alle elektriske apparater mer enn ellers i året, og i mange tilfeller så overbelaster vi kapasiteten i sikringsskapet, noe som medfører fare for brann. Mange er ekstra kreative med bruk av livsfarlige skjøteledninger og ofte også sikringsskap som nærmest er bygd på egenhånd, uten bruk av fagfolk. Det er skremmende, sier sikkerhetseksperten, og fastslår uten å nøle at liv og eiendommer kunne vært spart om flere tok hensyn til enkle forholdsregler.

Her er hans egne, viktigste tips:

·Sjekk varslings- og slukkeutstyr. Røykvarsleren bør sjekkes minst én gang i måneden og slukkeapparat skal være lett tilgjengelig. Les bruksanvisningen nøye.

·Sjekk om juleutstyret er ment til bruk inne eller ute. Bruk aldri innendørsbelysning ute.

·Plasser ikke flerarmede adventsstaker eller adventsstjerner inntil gardiner eller annen julepynt.

·Slå alltid av julebelysning om natten og når ingen er hjemme.

·Bruk stearinlys med metallkapsler som forhindrer at de brenner helt ned. Unngå pynt over metallkapslene.

·Sjekk elektriske apparater. Trekk ut kontaktene på de apparatene du ikke trenger ha på over natten.

·Følg instrukser fra fabrikanten på hvordan elektriske produkter skal benyttes.

·Unngå at lange ledninger er flokete og/eller ligger i vaser.

·Begrens bruk av skjøteledninger. Skjøteledninger tåler i de fleste tilfeller mindre strøm enn kablene i den faste installasjonen. Dersom du likevel bruker skjøteledninger, bør disse alltid trekkes ut dersom du ikke er tilstede.