Pass på huset ditt ved nyttår

En snøfattig vinter i mange områder av landet gjør at brannfaren i år er ekstra stor under nyttårsfeiringen. Mange raketter i kombinasjon med en svært brennbar bolig kan skape mange farlige situasjoner.

Jan Eldegard

Prosjektleder
Byggutengrenser

Spesielt utsatt er blokker og rekkehus bygget på 70-tallet der branner lett kan spre seg mellom leilighetene. Årsaken er at standarder og lovverk den gangen hadde svakheter i brannsikkerhet. Slik brannspredning har en sett blant annet i Bærum og i Trondheim der en brann i en leilighet spredde seg via en takkonstruksjon i tre slik at en hel boligblokk fikk store skader.

Lignende brannspredning har en også sett i rekkehus uten tilstrekkelig brannseksjonering. Et branntilløp på en veranda eller et tak vil lett kunne spre seg via trematerialer i fasader og takkonstruksjoner og føre til at hele husrekken er utsatt.

Ventilasjon i takkonstruksjonen får ofte naturlig trekk gjennom loftet. Dermed kan branner spre seg svært raskt, i stedet for at de begrenses til leiligheten hvor brannen starter.

Rekkehus og borettslag har ofte brannseksjoner med vegger som hindrer branner i å spre seg altfor fort, men de er ikke i stand til å stoppe brannutvikling til andre leiligheter.

Mange brannvegger er konstruert slik at det skal være mulig for beboerne å rømme fra bygget. Det forutsetter imidlertid at de er våkne og ikke har behov for assistert redning.

Det sikreste er at boligene har gode brannvegger i ubrennbare materialer som mur og betong men vi har fremdeles mange hus som ikke har denne sikkerheten innebygd. Vi anbefaler at alle sjekker verandaer, balkonger og i hagen rundt fasaden før de legger seg for å sove etter nyttårsfeiringen- og hold vinduer lukket.

Godt nyttår!