Ap-forslag om å gradere bompenger etter utslippsnivå

Det bør bli dyrere å passere bomringen i biler som forurenser mye, enn i biler som har lave utslipp, mener Jan Bøhler (Ap).

– Bompengene bør graderes ut ifra hvor store utslippene er fra den enkelte bilen, sier Bøhler, som er storbypolitisk talsperson på Stortinget for Ap til Dagsavisen.

Dette har Bøhler tenkt å få til ved å teste og dele bilmodellene inn i fire, seks eller åtte hovedklasser, ut ifra hvor store utslippene er.

– Prisforskjellen må være så stor at dette påvirker kjøpemønsteret, slik at vi etter hvert får vridd bilparken mot biler med lave utslipp, sier han.

Oslo Ap, der Bøhler er leder, har allerede gått inn for en gradering av bompengesatsene ut ifra utslippsnivået. I januar vil Bøhler lansere forslaget for Arbeiderpartiets storbyutvalg, som han også leder, og som har representanter fra både Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Drammen.

Bøhler forteller at Aps storbyutvalg, som vil ha transport og miljø som et av sine satsingsområder, nå vil jobbe opp mot både det kommende landsmøtet i partiet, kommunevalget om snaut to år, og stortingsvalget i 2017.

Dag Tønnesen, seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning, mener forslaget er gjennomførbart, og viser til Berlin, der de har en frivillig ordning for utslippstesting.

– Vi vil helt sikkert få flere biler med lave utslipp, ved graderte bompengesatser, sier Tønnesen til Dagsavisen.