Nytt år – nye muligheter

Skal vi tro økonomene går vi inn i et år med mye elendighet. Mange frykter for jobbene sine og boligprisene vil falle, hevdes det. For vår egen del tror vi at det meste blir som før i dette landet. De fleste menneskene som bor i Norge, har det meste man kan ønske seg. I forhold til resten av verden lever vi på en grønn øy.

Det er viktig at vi forstår hvor godt og trygt det er i Norge. Selvsagt er det mye som kan bli bedre, og prioriterer både vi og politikerne rett kan mye også bli bedre.

Noen mennesker har dessverre falt mellom stolene av ulike årsaker. Det kan være sykdom, skilsmisse, konkurser eller andre forhold som er grunnen til det. I Norge har vi mange muligheter til å hjelpe dem som ikke har det så bra. Det viktigste er at vi forebygger og at vi bidrar til å få folk på fote igjen.

Forbrukerundersøkelsen til Sparebank 1 viser at folk flest har stor tillit til egen økonomi neste år. Den økende bekymringen gjelder først og fremst mer overordnede økonomiske forhold – som utviklingen i boligprisene og tryggheten for arbeidsplassene.

Nå har boligprisene økt veldig de siste årene. Det skyldes en rekke forhold. Men ingen land har vel flere krav til boligbyggerne enn Norge. Selvsagt koster det penger å bygge slik myndighetene vil at man skal bygge. Spørsmålet er om alle har råd til å kjøpe de dyre boligene. Det er all grunn til å se på om noen av kravene kan mykes opp slik at ungdom igjen kan få kjøpe en rimelig bolig hvor man kan etablere seg.

På den annen side er det også viktig at unge mennesker kan bygge seg opp, sakte og forsiktig. I dag er kravene til boligstandard og andre materielle goder skyhøye. Kanskje kan det være sunt både for land og folk at man demper forventningene til standard.

Mange sitter i dag med store lån. Det kan kanskje være et nyttårsforsett at man betaler ned på disse lånene i stedet for å bruke pengene på stadig mer forbruk. Det vil også være en god sikkerhet for den enkelte om renta plutselig skulle skyte i været igjen.

På den annen side er det også viktig og nødvendig at bankene viser litt måtehold i forhold til sine kunder. Under dekke av kapitalkravene til bankene har bankkundene måttet betale prisen. Den beste medisinen for landet er vet at bankrenten holdes lav samtidig som nedbetaling av lån øker. Det vil gi bedre sikkerhet for bankene og det vil gi bedre sikkerhet for kundene.

Ellers synes det som om det norske folk er blitt langt mer nøkterne i sin livsstil enn de var for noen år siden. Vi ser ikke boomtilstander som vi har sett tidligere hvor luksusforbruket var skyhøyt og hvor mye var lånefinansiert. Når sitter folk på store verdier i sine hus og hytter. Det gjør at vi i dag har en langt større «buffer» for å tåle tilbakeslag.

Den økonomiske situasjonen rundt om i verden har vært vanskelig i mange år. Nå synes det å lysne litt, ikke minst i Europa. Dette vil selvsagt også påvirke hverdagen til nordmenn.

Den økonomiske hverdagen til folk påvirkes mye av psykologi. Vi har advart både økonomiske eksperter, journalister og alle andre som uttaler seg skråsikkert om prognoser og om verdens undergang, om å dempe seg.

Vi tror ikke at det er noen løsning at man sparer seg til fant. Man skal fortsatt ha evnen til å investere i hus og bolig. Kan vi opprettholde en sunn etterspørsel vil det sikre mange arbeidsplasser.

Noen hevder at 376.000 arbeidstakere her i landet kan bli arbeidsledige neste år. Det tror vi ikke på.

Norge har penger på bok så det holder. Vi har en velfylt verktøykasse som kan brukes om alt skulle gå rett vest. Vi har en oppegående byggenæring som fortsatt vil være en viktig motor i samfunnet. Det er viktig at politikerne som nå sitter i førersetet, forstår å utnytte denne motoren. Det er nok av oppgaver som venter.

Vi i Byggeindustrien ønsker alle et Godt Nytt År!