Ap og Høyre vil straffe for snille privatskoler

Privatskoler som gir kunstig høye standpunktkarakterer, bør risikere å miste statsstøtten. Den mener både Trond Giske (Ap) og Henrik Asheim (H).

– Vi kan ikke risikere at privatskolene tilbyr urimelige høye standpunktkarakterer for å tiltrekke seg elever. Det vil være svært urettferdig overfor andre elever, sier Giske til VG.

Han mener at privatskoler som har systematisk store avvik mellom standpunkt- og eksamenskarakterer – slik en undersøkelse fra Utdanningsdirektoratet påpeker – bør risikere å miste statsstøtten.

Giske er leder i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité og finner gehør for sitt synspunkt hos Høyres utdanningspolitiske talsmann Henrik Asheim.

– Bortfall av statsstøtten er noe man bør vurdere. Det er svært viktig for en skole at man kan ha tillit til at vurderinger og karaktersetting foregår på en seriøs og rettferdig måte, understreker han.

Trond Giske sier at han forventer at Kunnskapsdepartementet nå gjennomgår årsakene til det store spriket i karaktersettingen hos privatskolene.