Illustrasjonsfoto

Bønder framskynder eierskifte for å unngå skatt

Bønder strømmer til regnskapslagene sine nå før årsskiftet, for å få hjelp til å fremskynde gårdsoverdragelser.

– Å vente kan bli dyrt, skriver Stavanger Aftenblad. Bakgrunnen er at regjeringen fjerner arveavgiften fra 1. januar 2014.

Samtidig fjernes, i alle fall inntil videre, avskrivningsgrunnlaget for løsøre, buskap og varelager ved overdragelser av gårdsbruk. Dette er særlig aktuelt ved overdragelse innad i familien, der deler av kjøpesummen gis som forskudd på arv, ifølge Norges Bondelag.

Bondelaget har anslått at endringene kan gi et gjennomsnittsgårdsbruk en skatteøkning over tid på en halv million kroner. For næringen samlet kan det dreie seg om en milliard kroner per år, tror organisasjonen. Tallene er omstridt.

Men daglig leder Martin Svebestad i Klepp Rekneskapslag opplyser til Stavanger Aftenblad at de har gårdsbruk som får avskrivningsgrunnlaget redusert med opptil flere millioner kroner. I noen tilfeller kan det da dreie seg om en skatteeffekt på opptil en million kroner, påpeker han.

Svebestad bekrefter at de har det uvanlig travelt nå før nyttår på grunn av disse sakene.

– Vi har en hel del overdragelser ordinært på denne tiden av året. Jeg vil anslå at tallet i år er doblet til rundt 40 saker, sier Svebestad.