Illustrsjonsfoto

Permitterte rørleggere nektes dagpenger

Nav nekter å utbetale dagpenger til fem permitterte rørleggere i firmaet Imtech Vennesla ved Kristiansand.

Nå ser ledelsen og ansatte i firmaet rødt, i tillegg til andre i næringslivet i Kristiansand-området.

Årsaken til at Nav nekter å betale de permitterte dagpenger, skal ha følgende begrunnelse:

«Nav Forvaltning anser at årsaken til permitteringen er at bedriften ikke har klart å skaffe oppdrag som kan igangsettes umiddelbart etter at pågående oppdrag er avsluttet. Dette anses å være forhold som arbeidsgiver har vært klar over i lengre tid, og dermed burde tatt grep tidligere».

Oppsigelseskrav

Ifølge Fædrelandsvennen begrunner også Nav avslaget om dagpenger slik:

«Når det ikke foreligger rimelig grunn til å tro at de aktuelle arbeidstakerne vil bli tatt tilbake i arbeid, må bedriften i stedet gå til oppsigelser».

- Skaper klasseskiller

Daglig leder i Imtech Vennesla, Steinar Holbæk, mener Navs oppførsel vil skape store klasseskiller og rasere bygningsbransjen dersom ingen foretar seg noe.

- Nav skaper sosial dumping, noe jeg trodde vi skulle bekjempe i Norge. Hvis ikke vi kan permittere som før, er det slutt på faste ansettelser. Nav legger opp til at vi skal si opp folk for sikkerhets skyld. God moral har alltid vært å ta vare på sine ansatte, sier Holbæk til Fædrelandsvennen.

Seks uker uten en krone

- Disse guttene er flinke folk, og jeg ønsker å finne arbeid til dem. Vi kan ikke være Nav mens vi jobber med det. Det må Nav være, sier han.

De fem rørleggerne ble permittert i oktober, og har ikke fått utbetalt en krone av Nav på seks uker.

- Tilbake til 20-tallet

Holbæk mener at Navs praksis minner om tilstander man må snart 100 år tilbake i tid for å finne maken til.

-Da er vi tilbake til lua i hånda og 20-tallet på nytt. Du kan jo spørre hvilken bank som gir huslån til en rørlegger på korttidskontrakt, sier Holbæk.

Næringslivet raser

Permitteringssaken i Vennesla har satt sinnene i kok også i andre bedrifter i Kristiansand-området.

Daglig leder Eivind Sandvik i elektrofirmaet IKEAS mener at Nav skaper et ekskluderende arbeidsliv.

-Det er uhørt det som har skjedd med Imtech i Vennesla, hvor fem rørleggere ikke får dagpenger fordi Nav mener de skulle vært oppsagt i stedet for permittert. Hvis ikke Nav innser det ekskluderende arbeidslivet som statsetaten nå er med å skape, bryter jeg samarbeidet med dem, sier Sandvik til Fædrelandsvennen.

- Skaper egoistisk arbeidsliv

Han er fortørnet over Navs holdninger, og mener etaten heller vil ha oppsigelser og arbeidsledighet.

-Nav presser dermed frem et kaldt, egoistisk arbeidsliv. Få bedrifter har råd til å la folk gå på full lønn uten noe å gjøre i en oppsigelsestid. Konsekvensen blir at vi må si opp for sikkerhets skyld når nedgang truer. Permisjonsordningen har vært god å ha, for den har sikret kompetanse og sikret folk arbeid, sier Sandvik.

Havner på Stortinget

Nav-saken på Sørlandet er såpass betent at den blir et tema på Stortinget over jul. Det er LO som krever at arbeidsminister Robert Eriksen (Frp) må hindre masseoppsigelser i næringslivet, ifølge Fædrelandsvennen.