Warren: Bankene lar kundene betale for eiernes fest

Bankene lemper så godt som hele regningen for myndighetenes økte krav til egenkapital over på kundene, mener fondsforvalter Peter Warren.

Myndighetene stilte nemlig ingen krav til hvordan egenkapitalen kunne bygges opp til å innfri nye krav, påpeker den profilerte forvalteren. Bankene står dermed fritt til å velge om de vil økte inntjeningen, gjennom høyere rente på folks boliglån, be eierne skyte inn mer penger eller redusere utlån i en periode. De aller fleste har valgt det første alternativet, melder NRK.

– Man har hele tiden sagt at kundene må være med på spleiselaget, men det er jo ingen andre som betaler for dette laget. For alle andre enn kundene er det en kjempefest, sier Warren.

Europeiske banker er gjennom nye krav i EU/EØS-området pålagt å økte egenkapitaldekningen for å stå bedre rustet mot økonomiske nedgangstider. I tillegg er det nylig vedtatt innført en såkalt motsyklisk kapitalbuffer – ekstra beskyttelse mot økonomiske tilbakeslag i form av ytterligere økt egenkapital – som bankene skal tære på i dårlige tider istedenfor å knyte igjen sekken med penger til utlån.

Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge framholder at bankene «bare gjør det myndighetene ber dem om», og at norske banker bruker alle de tre måtene å styrke egenkapitalen på.