- Vi må erkjenne at tidligere virkemidler ikke har virket godt nok, og at verktøykassen må fylles opp, sier konsernsjef Jørgen Evensen i Betonmast.

- Åpent sinn nødvendig i ROT-debatten

- Fellesforbundet må evne å ha et åpent sinn i debatten om ROT-fradrag. Kampen mot svart økonomi er så viktig at både arbeidsgivere og arbeidstakere må legge ideologi til side, sier konsernsjef i Betonmast, Jørgen Evensen.

Evensen, som tidligere på bygg.no har uttrykt støtte til utredning og innføring av ROT-fradrag, synes det er uheldig at Fellesforbundet bruker mer krefter på å ramse opp hvorfor de er kritiske til et fradrag enn hvorfor det er viktig å identifisere gode virkemidler til å bekjempe fremveksten av svart økonomi.


Snu enhver stein

- Da hjelper det lite å si at man støtter en utredning eller ønsker den velkommen. Det er åpenbart at Fellesforbundet stritter imot, og det er verken konstruktivt eller styrker en felles front fra byggenæringens organisasjoner inn mot politikerne, sier Evensen.

Han mener både Fellesforbundet og BNL plikter å snu enhver stein i letingen etter virkemidler for å bekjempe svart økonomi. Og at det er nødvendig å målrette virkemiddelbruken inn mot de segmentene i næringen der det er enklest for useriøse aktører å slippe til.

- Vi må erkjenne at tidligere virkemidler ikke har virket godt nok, og at verktøykassen må fylles opp. Den må omfatte både små og store tiltak som partene i arbeidslivet må hjelpe myndighetene med å utvikle. Vi vet at ROT-fradrag har virket og langt på vei utradert svart arbeid i Sverige, og nettopp derfor er det viktig at det er fullt trykk på å utvikle dette til en norsk modell, sier Evensen.

Ikke fordelingspolitikk

- Dette dreier seg ikke om skattekutt eller fordelingspolitikk. Det dreier seg om arbeidsplasser, kamp mot kriminalitet - at vi ønsker ordnede arbeidsforhold og hvordan det norske samfunnet og byggenæringen skal utvikle seg. Da må gamle kjepphester legges til side og vi må sammen tenke større enn vårt eget politiske ståsted, understreker Evensen.

Konsernsjefen mener BNL har lagt et godt grunnlag for dette gjennom å løfte kampen mot svart økonomi så høyt og overordnet på dagsordenen at det nådde helt inn i samarbeidserklæringen mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre. Utredning av ROT-fradrag var et av flere elementer i dette.

- Dette må både BNL og Fellesforbundet bygge videre på. Nå har vi et handlingsrom og begge partene i arbeidslivet må kjenne sin besøkelsestid og stå sammen, avslutter Evensen.