Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug på befaring på Delijordet i Vestby hvor møbelkjeden Ikea planlegger å bygge et nytt varehus. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Venstre provosert over IKEA-ja fra regjeringen

Venstre mener regjeringen viser manglende respekt for Stortinget ved å gi grønt lys for nedbygging av matjord i Vestby og Trondheim.

Fredag ettermiddag rett før jul ble det kjent at regjeringen gir klarsignal til møbelgiganten IKEAs nye varehus på Delijordet i Vestby i Akershus, samt ja til en rekke omstridte utbyggingsprosjekter på jordbruksarealer i Trondheimsområdet.

Dette opprører Venstre, som sammen med KrF er regjeringens støtteparti i Stortinget.

– Bevisst hastverk

– At noe av de siste regjeringen gjør før juleferien setter inn for fullt, er å gi grønt lys for nedbygging av matjord, har provosert Venstre, som har fremmet en jordvernsak for Stortinget tidligere i desember, sier nestleder i Venstre, Terje Breivik, til NTB.

– At regjeringen velger å gjøre endelig vedtak i kontroversielle jordvernsaker i Vestby og Trondheim bare uker før vi vet hva stortingsflertallet mener, er vanskelig å forstå. I beste fall kan det tilskrives kontoen for manglende regjeringserfaring. I verste fall vitner det om bevisst hastverk for å komme Stortinget i forkjøpet. I så fall tilkjennegir det en holdning til Stortinget en mindretallsregjering bør holde seg for god til, sier Breivik.

KrF: – Mye å svare for

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) sa «ja» til utbygging av området i november, og begrunnet avgjørelsen med at Frp og Høyre lovte å etterkomme ønsket til kommunestyret i Vestby, hvor 20 ordførere har stemt for IKEA-utbygging.

Stortingsrepresentant og næringspolitisk talskvinne i KrF, Line Henriette Hjemdal, fremmet en interpellasjon i Stortinget da Listhaug trakk sine innsigelser til utbygging.

– Det er bred politisk enighet om at vi skal øke matforsyning og selvforsyning i Norge. Å bygge ned noe av den beste matjorda er å gå baklengs inn i framtiden, sier Hjemdal.

Interpellasjonen skal behandles 9. januar, og KrF forventer da svar fra landbruksministeren.

– At en mindretallsregjering vil møte Stortinget med disse vedtakene, er overraskende ettersom regjeringens målsetting om at minst mulig jord skal bygges ned blir mye verre å innfri. De vil få mye mer å svare for i et Storting de ikke har flertall i, sier Hjemdal.

Behov for sterkere vern

Naturvernforbundet og fagforbundet Naturviterne raser mot utbyggingen og mener dette viser behovet for sterkere vern av matjord i Norge.

– Det er ikke uventet at kommunalminister Jan Tore Sanner fastholder landbruks- og matminister Sylvi Listhaugs ja til nedbygging av matjord i Os, Vestby og Trondheim. Det er heller ikke mindre skuffende, sier leder Finn Roar Bruun i Naturviterne til NTB.

Naturvernforbundet mener Venstre må gå i bresjen for å få stoppet utbyggingsplanene så raskt som mulig, skriver E24.