Bjelleklang og oppgang på Oslo Børs

Hovedindeksen steg fra start etter at selveste julenissen ringte i bjella og åpnet handelen på Oslo Børs fredag. Indeksen steg 1,1 prosent til 537,27 poeng.

Statoil var som vanlig mest omsatt, og aksjen endte med en oppgang på 0,6 prosent. Telenor steg 0,5 prosent, og også Norsk Hydro (+1,5), Seadrill (+1,9) og Marine Harvest (+1,9) hadde framgang på ukas siste handelsdag.

De som hadde mest å glede seg over fredag, var aksjonærene i seismikkselskapet Polarcus. Etter ti minutters handel var aksjekursen gått opp hele 9,3 prosent som følge av at et amerikansk investeringsselskap natt til fredag kjøpte opp 15,1 prosent av Polarcus i ett jafs. Dagen endte med en oppgang på 10,8 prosent.

Det var ikke mange røde tall å skue på børsen fredagen før jul. Det norske oljeselskap gikk imidlertid på en smell – aksjeverdien sank hele 14,8 prosent, noe som ifølge E24 skyldes at den forventede oppstarten på Johan Sverdrup-feltet skyves ut i tid. Yara (-0,4 prosent) og Algeta (-0,2) var blant andre selskaper med en viss omsetning som måtte tåle nedgang fredag.

Oljeprisene steg gjennom fredagen. Et fat nordsjøolje kostet fredag ettermiddag 111,34 dollar, mens amerikansk lettolje kostet 99,03 dollar fatet.

På de europeiske børsene var det bred oppgang fredag. DAX-en i Frankfurt steg 0,7 prosent, mens både CAC 40 i Paris og Londons FTSE 100-indeks gikk opp med 0,4 prosent.