Ikke rot det til om ROT-fradrag

Fellesforbundet har ikke tro på at ROT-fradrag er et godt virkemiddel i kampen mot svart arbeid. Vi er ikke enig. I denne saken følger vi det BNL mener og det som er den gjengse oppfatningen i byggenæringen. Etter vårt syn vil et ROT-fradrag være et viktig virkemiddel for å hegne om de seriøse aktørene i bransjen. Svart arbeid kan bli hvitt. Dette vil også gagne de fagorganiserte i byggenæringen.

I dag ser vi at svart arbeid og useriøse aktører tar en stadig større del av rehabiliterings- og ombyggingsjobbene i privat sektor. Ja, de useriøse bedriftene utfordrer også de seriøse bedriftene i deler av den profesjonelle byggenæringen.

Fellesforbundet er redd for at en slik ROT-ordning vil være til gunst for de rikeste i Norge i og med at det er mennesker med god økonomi som bruker mest penger til rehabilitering og ombygging. Problemet er at de gjennom ROT-fradrag kan få igjen penger på skatten. Men hva betyr ikke dette for økte skatteinntekter generelt sett? Og er det ikke bedre å ha en ren og sunn byggenæring enn en næring som domineres av kjeltringer?

Etter vårt syn vil en slik ordning også være et effektiv hjelpemiddel for å hindre sosial dumping. At ikke Fellesforbundet ser det, forstår vi lite av.

Når man ser alt med ideologiske briller kan kanskje verden virke urettferdig, men etter vårt syn er ikke Fellesforbundet med på å løse et alvorlig problem i hele byggenæringen.

Fellesforbundet er skeptiske til ordningen av flere grunner. Erfaringen fra Sverige er at dette subsidierer de rike, og det er lite treffsikkert for å begrense svart arbeid.

I tirsdagens Klassekampen sa forbundssekretær Halvor Langseth at svart arbeid er et stort samfunnsproblem, men at ROT-fradraget ikke er en god løsning.

- Dette blir et rent skattekutt for de som pusser opp, og de som pusser opp er jo de som fra før av har penger til overs, mente han.