Audun Lågøyr mener Langseth bommer fullstendig.

– Fellesforbundet taler mot bedre vitende

– ROT-fradraget er et godt virkemiddel i kampen mot svart arbeid. Det viser undersøkelser fra Sverige - Fellesforbundet taler mot bedre vitende, mener Audun Lågøyr, direktør næringspolitikk og kommunikasjon i BNL.

Fellesforbundet, med Halvor Langseth i spissen, sier de er skeptiske til ROT-ordningen av flere grunner. Blant annet peker de på at erfaringen fra Sverige er at dette subsidierer de rike, og det er lite treffsikkert for å begrense svart arbeid.

– Ordningen med ROT-fradrag i Sverige har ført til at svart arbeid så og si har forsvunnet, og skapt tusenvis av nye jobber. Før sa 45 prosent av bedriftene at det var vanlig eller svært vanlig at det ble spurt om å gjøre arbeid svart. I dag er det tre prosent av bedriftene som sier det samme, sier Lågøyr.

Han peker på at den viktigste grunnen til å innføre ROT-fradrag i Norge er å få bukt med svart arbeid. En undersøkelse gjennomført blant 2400 bedrifter viser at ROT – fradraget i Sverige har vært meget treffsikkert.

– Det handler om HMS for arbeidstakere, skatteinntekter til samfunnet og kamp mot kriminalitet, sier Lågøyr.

– Ikke til de rike

Langseth mener også at ROT-fradrag for de som har mye fra før

– Dette blir et rent skattekutt for de som pusser opp, og de som pusser opp er jo de som fra før av har penger til overs, sier Langseth.

Lågøyr mener Langseth bommer fullstendig.

– Det er et ROT-fradrag vi her snakker om, og det er nå en gang slik at det er de som eier en bolig som vil gjennomføre rehabiliteringsjobber. Men der er jo også slik at det er innen dette markedet den største delen av svart arbeid forekommer, og det er her vi må sette inn støtet. Det svarte markedet skaper enorme problemer for de seriøse håndverkene og for samfunnet i sin helhet, mener Lågøyr.

Han viser også til hva den svenske fagbevegelsen har uttalt rundt diskusjonen:

«Det viktigste er å støtte opp under det seriøse arbeidsmarkedet med de fordeler det fører med seg. Hvem som får mest nytte av ROT-fradraget er mindre viktig.»

– Undersøkelser viser at nærmere en million svensker benyttet seg av ordningen i 2011. Ordningen er derfor uansett ikke bare en fordel for "de få og rike", mener Lågøyr.

Han understreker viktigheten med å dra det svarte markedet over i lovlydige rammer.

– Hvitt arbeid gir flere fordeler til de ansatte, som at pensjonsgrunnlaget sikres og forsikringer blir i orden. Dessuten er hvite jobber en forutsetning for tariffavtaler. Seriøse bedrifter har orden på HMS-arbeidet. Gode og seriøse bedrifter er også en forutsetning for lærlingeordningen. Svart økonomi er en av de største truslene mot finansiering av velferdsstaten, slår han fast.

Ønsker faktabasert debatt

BNL peker på at den langsiktige kostnaden med fradraget er beregnet til 800 millioner kroner.

– Dette er langt lavere enn enkelte summer som florer i debatten. Det er viktig at debatten rundt ROT-fradrag baserer seg på fakta, legger Lågøyr til.

En utreding av et ROT-fradrag skal nå settes i gang av den nye regjeringen. Lågøyr er optimistisk med tanke på en innføring av ordningen.

– Vi hører mange positive signaler fra regjeringshold om at ROT-fradrag vil komme. Tidligere denne uken slo Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten fast at ROT – fradraget vil komme. BNL vil jobbe hardt for å gjøre dette til en realitet, avslutter Lågøyr.