Illustrasjonsfoto

Størst mangel på arbeidskraft i bygg og anlegg

Samtidig som arbeidsledigheten i byggenæringen er på vei oppover, er det fortsatt stor mangel på arbeidskraft i mange av bedriftene, viser en ny bedriftsunderøkelse fra NAV.

Mangelen på arbeidskraft høsten 2013 er estimert til 25.500 personer, det vil si 12.000 under tilsvarende tall på samme tid i fjor.

Varehandel og bygge- og anleggsvirksomhet var næringene med størst mangel på arbeidskraft, med henholdsvis 4 500 og 4 300 personer, viser en bedriftsundersøkelse NAV har gjennomført.

Fordelt etter yrker er det høyest estimert mangel på sykepleiere og ulike typer ingeniører.

16 prosent av bedriftene i undersøkelsen oppga at de hadde rekruttert eller forsøkt å rekruttere fra utlandet denne høsten, litt flere enn i fjor.

Det vanligste var å rekruttere fra Norden, fulgt av EU-land i Øst-Europa. Det var særlig innen oljenæringen, overnattings- ogserveringsvirksomhet, samt jordbruk, skogbruk og fiske at flest bedrifter hadde rekruttert fra utlandet.

Uendrede forventninger

Bedriftenes sysselsettingsforventninger for de neste tolv månedene er uendret fra i fjor, viser NAVs kartlegging

68 prosent av bedriftene venter ingen endring i antall sysselsatte. 23 prosent av virksomhetene venter å ha en høyere bemanning om ett år. 10 prosent venter å ha lavere bemanning. Trevareprodusentene har den laveste andelen som venter økt sysselsetting.

Arbeidsledigheten stiger

Men selv om bedriftene i byggenæringen mangler 4 300 personer, er arbeidsledigheten på vei oppover i bygg og anlegg.

I november viste tall fra NAV har bruttoarbeidsløsheten økt med 21 prosent innenfor bygg og anlegg sammenlignet med november i fjor, viser nye tall fra NAV.

Det betyr at det var 1.600 flere arbeidsløse og arbeidssøkere på tiltak i november i år sammenlignet med samme tid i 2012.

Til sammen er nå 8.193 personer som er tilknyttet byggenæringen helt uten arbeid.