Illustrasjonsfoto

EBA-samarbeid med bemanningsbransjen

Hvordan skaffe både tilstrekkelig og godt kvalifisert arbeidskraft til bygg- og anleggsnæringen? Det er tema når entreprenører og bemanningsbyråer inviteres til felles konferanse på Næringslivets Hus 22. januar.

EBA-sjef Kari Sandberg.

Konferansen, som er et samarbeid mellom EBA, EBA Oslo, Akershus og Østfold (EBAO) og NHO Service, vil blant annet ta for seg behovet for innleid arbeidskraft i årene som kommer, situasjonen internasjonalt, spørsmål knyttet til HMS, språkutfordringer og ikke minst best practice både på kunde- og bestillersiden. I tillegg vil også EBA og NHO Service presentere resultatet av at de sammen har gått gjennom og samordnet kontrakter for innleie.

Ny arena

Vi vil både presentere ny kunnskap og gode verktøy, i tillegg til at det gis anledning for kunder og leverandører å treffes innenfor rammene av NHO-fellesskapet. Hensikten med konferansen er både å skape en ny arena og bidra konkret til en bedre og mer forutsigbar hverdag for bedriftene, sier adm. dir. Kari Sandberg i EBA.

Bakgrunnen for samarbeidet mellom entreprenører og bemanningsbyråer, er vedtak i styrene i både EBA og EBAO. I tillegg til ønsket om å øke kompetansen hos både leverandør og bestiller, er det også et mål å skape større forutsigbarhet for når, hva slags, og i hvor stort omfang, innleid arbeidskraft vil bli etterspurt. Det vil styrke bemanningsbyråenes evne til å planlegge lengre tid i forveien og tilpasse tilbudet etter svingningene i bygg- og anleggsmarkedet. Disse temaene – og programmet for konferansen – har blitt drøftet i en arbeidsgruppe bestående av bedrifter fra begge næringer, administrativt ansatte fra bransjeorganisasjonene. BNL s administrasjon har også deltatt i arbeidet.

Lønnsomhet og produktivitet

Vi har hatt gode diskusjoner, og håper samarbeidet vil bedre tilgangen på kvalifisert arbeidskraft når vi trenger den. Det vil føre til økt produktivitet og lønnsomhet for næringen som helhet, sier medlem i arbeidsgruppen og nestleder i EBAO, Haakon Tronrud.

Han understreker samtidig at innleie alene ikke vil kunne løse fremtidens utfordringer med å skaffe til veie kvalifisert arbeidskraft.

Haakon Tronrud

– Rekruttering av ungdom til våre fag er viktigere enn noensinne. Men her må vi evne å ha to tanker i hodet samtidig, og arbeide for god kompetanse både fra de som kommer gjennom skolen og de vi trenger å leie inn, avslutter Tronrud.