En lastebil fullastet med sprengstoff gikk i lufta i et steinbrudd tirsdag ettermiddag. Nå er eksperter på vei inn i området.

Foto: Frode Meosli/ NTB scanpix

Sprengningsulykken: Aldri skjedd før i Norge

- En slik ulykke har aldri skjedd i Norge tidligere, melder Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. DSBs eksperter er nå på vei inn i området.

Sprengstoffekspertene Olav Jacobsen og Jan Øisten Kristoffersen fra DSB reiser opp til hendelsesstedet nord for Mosjøen i dag. De skal inn i ulykkesområdet sammen med Statens vegvesen og politiet. 

Lastebilen som eksploderte nord for Mosjøen i Vefsn kommune inneholdt trolig 15 tonn med slurry (mellomprodukt for sprengstoff). DSB bistår nå politiet i granskningen av hendelsen.

- En slik ulykke har aldri skjedd i Norge tidligere. Derfor er det viktig for DSB å finne ut hva som har skjedd, slik at vi kan forhindre og forebygge at noe slikt kan skje i fremtiden. Vi ønsker ikke på det nåværende tidspunkt å spekulere i årsaken til ulykken, sier avdelingsleder Siri Hagehaugen i DSB.

På bakgrunn av utviklingen i eksplosivbransjen med mer bruk av bulksprengstoffer har det vært behov for en helhetlig gjennomgang av regelverket.

- DSB nedsatte i mai 2013 et prosjekt som skal vurdere alle forhold knyttet til håndtering av bulksprengstoffer. Prosjektet skal etter planen levere sin anbefaling i februar, men det er viktig at læring fra denne hendelsen blir tatt med i dette arbeidet, sier Hagehaugen.