Gryto Kraft i Kvam har fått en bot fra NVE på 200.000 kroner for å ha plombert et rør som skulle sikre slipp av minstevannføring i elva. (Foto: www.grytokraft.no)

Tørrla vassdrag ulovlig - økte kraftproduksjonen

– Det var ikke bevisst, men på grensen til det. Vi har fått en skikkelig lærepenge og vi kommer ikke til å anke boten til NVE, sier daglig leder Leif Johan Tveiten i Gryto Kraft AS til Byggeindustrien.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har eierne av Gryto kraftverk i Kvam i ett år plombert røret som skal sikre slipp av minstevannføring på 50 liter i sekundet.

– Elven er svært flomutsatt, og vi har tørrlagt den for å kunne utføre nødvendige støypearbeider for å sikre eiendommene våre mot vann. Dessverre har vi vært for trege med å fjerne plomberingen, noe som vi i ettertid så at ga oss ekstra kraftproduksjon, sier Leif Johan Tveiten.

Han sier Gryto Kraft AS - selskapet som omsatte for 5,855 millioner kroner og hadde et resultat etter skatt på 2,999 millioner kroner i 2012 - produserte 0,38 GWh ekstra som en følge av plomberingen.

– Utfra det dro vi inn en ekstra inntekt på bortimot 100.000 kroner. NVE valgte å doble denne summen i boten, og det aksepterer vi. Vi ser at vi har gjort en stor feil, sier Tveiten. 

Slipp av minstevannføringa skal sikre at det alltid renner vann på den strekningen som er påvirket av kraftproduksjon, og er en forutsetning for at kraftverket er vurdert til ikke å være konsesjonspliktig.

Ifølge NVEs beregninger har plomberingen ført til at deler av vassdraget har vært tørt i snaut halvparten av året. De karakteriserer manglende slipp av minstevannføring som et "grovt brudd på regelverket".

- Dette er svært alvorlig for organismene som er avhengige av vann for å leve. Dette ulovlige forholdet har bidratt til økt kraftproduksjon og dermed økt fortjeneste, skriver NVE i en melding.

NVE ble gjort oppmerksomme på det ulovlige forholdet etter en anonym melding i september 2013.

Sommeren 2010 gjennomførte NVE en omfattende inspeksjonsrunde av kraftverk som ikke er konsesjonspliktige. NVE gjorde 18 vedtak om retting, og alle avvikene er nå lukket. Inspeksjonen avdekket den gangen to grove brudd som NVE valgte å følge opp med lovbruddsgebyr.

- Denne hendelsen viser at det fortsatt er nødvendig å følge opp slike kraftverk. Disse har vilkår om slipp av alminnelig minstevannføring og det er viktig at dette blir etterlevd, sier seksjonssjef for NVEs miljøtilsyn, Øyvind Leirset.